Odbačena krivična prijava protiv gradonačelnika Niša za utaju poreza

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu za poresku utaju koju je poreska policija podnela protiv aktuelnog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

Darko Bulatović

 

Obrazloženje je da ne postoji sumnja da je utajio porez u iznosu od više od pet miliona dinara, kao i da je izvršio bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Poreska policija je podnela prijavu zbog sumnje da je Bulatović, dok je bio predsednik Fudbalskog kluba Radnički, fudbalerima i sportskim radnicima u nekoliko navrata isplaćivao novac na ime sudskih presuda, a da pritom nije obračunao porez. Prema navodima poreske policije, on je dvanaestorici igrača platio i stanarinu, opet bez plaćanja poreza. Tužilaštvo je utvrdilo da je Bulatović prekršio zakon samo u tom delu, u iznosu od 77.000 dinara, koliko iznosi neplaćeni poreza za stanarine, koji je utvrdio veštak, ali „s obzirom da je iznos niži od 150.000, ne postoji uslov za okrivljenje“, navodi se u rešenju tužilaštva,a prenosi internet portal Južne vesti.

U rešenju tužilaštva navedeno je da je Bulatović na saslušanju kazao da se „seća da je bilo nekih sudskih odluka i da je klub bio dužan da postupi u skladu sa njima, tako da je odliv tih sredstava vršen prinudnim putem“. Na osnovu tih sudskih odluka „vršena je prinudna naplata plenidbom nad novčanim sredstvima dužnika fudbalekog kluba“. Bulatović je kazao nije ekonomista i da je u vreme dok je bio na čelu kluba angažovao privatnu knjigovodstvenu agenciju, koja je sačinjavala knjigovodstvenu dokumentaciju, a ona njemu samo dostavljana na potpis.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Bulatovića pre više od godinu dana, u vreme kada je postao kandidat za gradonačelnika. Iako je zvanično napustio Radnički  pre nekoliko godina, njegova povezanost sa klubom je i danas neraskidiva, pa je tako nedavno gradskim službenim vozilom išao u Lučane na utakmicu koju je klub igrao, navode Južne vesti.

Z.M., Danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *