Odluke o raspodeli novca klubovima suprotne Statutu FSS

Fudbalski klub Radnički iz Niša ocenio je danas da ne postoje jasno utvrdjeni kriterijumi po kojima je Fudbalski savez Srbije (FSS) raspodelio četiri miliona evra klubovima Super lige i Prve lige, koja potiču ;iz Fonda solidarnosti Evropske ;fudbalske unije (Uefa) i pozvao da se odluke o raspodeli stave van snage jer su donesene suprotno Statutu Saveza.

FSS je nedavno raspodelio novac, a nezadovoljstvo su iskazali Radnički iz Niša i Novi Pazar. Generalni sekretar Jovan Šurbatović rekao je da nema oštećenih klubova i da je Radnički dobio koliko je tražio za teren sa veštačkom travom. Ta sredstva su namenska i moraju se koristiti za razvoj omladinskih akademija i infrastrukture klubova, a ne za tekuću potrošnju.

Radnički je naveo da kriterijumi koje je naveo Šurbatović „nisu merljivi“, već da je to priznanje da je „uže rukovodstvo FSS zaselo i da se inkognito dogovorilo kako će da ;raspodeli četiri miliona evra, koju cifu će svaki klub da napiše u svom zahtevu, a da onda svi ti zahtevi samo formalno prolaze proceduru ;usvajanja Izvršnog odbora FSS“.

To praktično znači da članovi ;IO daju zeleno svetlo za raspodelu novca svojim klubovima, pa je logično da su široke ruke za sebe, što otvara pitanje šta je sa sudbinom i ;potrebama trofejnih klubova koji nemaju svoje predstavnike u IO i ko u ;FSS predstavlja i štiti naše potrebe?“, navodi se u saopštenju.

Radnički je naveo da politika raspodele novca ozbiljno utiče na neravnopravne uslove takmičenja i da će imati nesagledive posledice po mnoge klubove, koji će u narednom periodu biti „na rubu propasti“ zbog pandemije korona virusa.

FK Radnički Niš smatra da je veći deo novčanih sredstava Fonda ;solidarnosti raspodeljen suprotno važećem Statutu FSS. Član 32. Statuta ;propisuje da član statutarnog organa ili tela FSS neće učestvovati u donošenju odluka po bilo kom pitanju ili stavki u kojoj postoji ili se može pojaviti konflikt interesa“, dodaje se.

Radnički je pozvao sve organe FSS da oštro reaguju i da zauzmu jasan stav povodom, kako je naveo, diskriminatorske ;raspodele novca, da se sve odluke o raspodeli sredstava stave van snage kao pravno ništavne, zato što su u njihovom donošenju učestvovali ;pojedinci čiji klubovi su direktno korisnici tih sredstava.

FK Radnički je uvek insistirao i nastaviće da insistira da se javno obelodanjuju podaci koliko novca je koji klub dobio, od koga i po kom osnovu. Zahtevamo od FSS da objavi zapisnike i validne odluke Zajednice sa sednice na kojoj se raspravljalo o raspodeli novčanih sredstava, jer nam informacije do danas nisu poznate“, navodi se.

„Verujemo da još nije kasno da se ispravi pogrešan potez, a poznato nam je da ovakvo naše mišljenje i konstruktivan predlog dele i drugi klubovi koji ne smeju da se oglase iz straha od revanšizma vrhuške FSS-a“, piše u saopštenju Radničkog.

gradjanin.rs/Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *