Održan protest za očuvanje bazilike

Građani Niša i Bele palanke okupili su se u subotu na trasi Koridora 10 na kome se nalaze zidine ranohrišćanske bazilike u znak protesta protiv zatrpavanja ovog areheološkog nalazišta zbog izgradnje auto-puta.

bazilika
foto: FB/Djordje Apostolović

Oni su dali podršku niškom Zavodu za zaštitu spomenika u nastojanju da speči zatrpavanje ostataka bazilike, jer bi to značilo njen gubitak zauvek. Direktorka niškog zavoda Elena Petrović Vasić rekla je da je zavod pokrenuo upravni postupak protiv republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture zbog odluke da dozvoli zatrpavanje i bazilike i izgradnju autoputa preko nje.

„Očekujemo da će sud kada pogleda svu dokumentaciju, doneti odluku i rešiti ovaj problem. Mi smo uvek radili po zakonu i ispoštovali smo sve potrebne procedure.To potvrđuje i dokumentacija koju posedujemo“, rekla je Vasić.

Radnici preduzeća Koridori Srbije nastavili su protekle nedelje radove na autoputu prema Bugarskoj na trasi koridora 10, nakon što je odobrenje za to dao republički Zavod za zaštitu spomenika kulture. Nakon toga protiv zatrpavanja bazilike oglasio se i Patrijarh srpski Irinej, ali radovi do danas nisu zaustavljeni.

Izvor: N1

2 Comments

  1. Ceo svet se „urotio“ protiv nas i postoji hiljadu „teorija zavere“ protiv Srba … Ne , ne treba niko da je protiv nas , dovoljno je to što smi protiv nas !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *