Održan simpozijum „Niš i Vizantija“: Evropa i Balkan pod Konstantinovim znakom

Simpozijum „Niš i Vizantija“ održan je ovog vikenda u svečanoj sali niškog Univerziteta, obeležavajući 22. godinu ove prestižne naučne manifestacije. Pod naslovom „Evropa i Balkan pod Konstantinovim znakom“, ovogodišnji simpozijum okupio je brojne stručnjake i istraživače iz različitih oblasti.

Tokom tri dana trajanja, od trećeg do petog juna, učesnici su imali priliku da se upuste u interdisciplinarnu razmenu znanja i ideja o vezama između Niša i Vizantije, kao i o uticaju vizantijske civilizacije na Evropu i Balkan.

Simpozijum je uvodnim govorom otvorio dr Miša Rakocija. On je naglasio važnost ovog naučnog skupa kao platforme za proučavanje bogate istorijske veze između Niša i Vizantije, te istakao značaj Konstantina Velikog u formiranju identiteta ovog regiona.

Nakon uvodnog govora dr Rakocije, prisutni su imali čast da čuju Njegovo Preosveštenstvo Episkopa niškog g. Arsenija, koji je blagoslovio rad ovog značajnog naučnog skupa. Episkop Arsenije je naglasio duhovnu dimenziju veze između Niša i Vizantije, istakavši da je ova manifestacija ne samo prilika za akademsku razmenu, već i za očuvanje i promovisanje duhovne baštine ovog regiona.

Simpozijum „Niš i Vizantija“ nastavlja da privlači pažnju naučne zajednice i stručne javnosti, te je postao važan forum za istraživanje i diskusiju o vezama između dva značajna istorijska entiteta. Učesnici su predstavili svoje radove i istraživanja, proširujući znanje o ovim temama i doprinoseći boljem razumevanju prošlosti i njenog uticaja na sadašnjost.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *