Održano tradicionalno okupljanje veterana 63. padobranske brigade (foto)

U periodu od 1-3.jula 2016. godine održano je tradicionalno 16. Vidovdansko okupljanje veterana 63. padobranske brigade. Mesto ovogodišnjeg okupljanja bila je lokacija Babin Zub na obroncima Stare Planine. Osim oko 100 nekadašnjih i sadašnjih pripadnika najelitnije specijalne jedinice, skupu je prisustvovao i veliki broj gostiju, prijatelja i simpatizera Udruženja veterana 63. padobranske brigade.

160706-padobranska

Nekadašnji vojni padobranci okupili su se da vide i pozdrave stare prijatelje iz cele zemlje: Vršca, Čačka, Beograda, Kruševca, Novog Sada, Subotice, Niša, Leskovca i drugih mesta.

Pored bivšeg komandanta 63. padobranske brigade i komandanta Specijalne brigade generala Ilije Todorova, uvaženi gosti manifestacije bili su i Komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta 63. padobranskog bataljona major Boban Georgijev sa saradnicima, bivši komandant niškog odreda žandarmerije Senad Koštić, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion (takođe bivši pripadnik 63. padobranske brigade) sa saradnicima, članovi porodice tragično nastradalog komandanta pukovnika Saše Đorđevića i mnogi drugi.

Na svečanoj ceremoniji, najpre je minutom ćutanja odata počast poginulim pripadnicima jedinice, a nakon pozdravnog govora, predsednik niškog ogranka Udruženja veterana 63. padobranske brigade ppuk Siniša Babić, dodelio je Velike plakete članovima porodica puk. Saše Đorđevića i Batice Pavlovića, kao i plakete i značke zaslužnim pojedincima koji su u prethodnoj godini pomogli rad Udruženja.

Nakon svečane ceremonije, veterani, prijatelji jedinice i gosti, organizovano su posetili obližnje mesto pogibije komandanta pukovnika Saše Đorševića i potporučnika Deana Rajčevića, kao i pilota i mehaničara helikoptera “Gazela” koji se srušio na Babinom Zubu odmah nakon poletanja u večernjim satima 19.2.1993. godine. Nakon službe koju je održao Episkop timočki g. Ilarion, članovi Udruženja veterana 63. padobranske brigade postavili su Spomen ploču na mesto pogibije i položili vence u znak sećanja na svoje tragično nastradale drugove.

Po povratku na mesto okupljanja, organizovan je svečani ručak u restoranu “Plaža” za sve učesnike manifestacije, a druženje veterana se nastavilo do kasnih večernjih sati. Na Skupštini Udruženja koja je održana sutradan u nedelju 3.7.2016. godine, jednoglasno je za novog predsednika Udruženja veterana 63. padobranske brigade izabran ratni veteran sa Košara i bivši ratni načelnik štaba, pukovnik u penziji g. Vidoje Kovačević. Dosadašnjem predsedniku g. Vladimiru Kneževiću istekao je četvorogodišnji mandat, a članovi Udruženja odali su mu priznanje i izrazili veliku zahvalnost za rad i rezultate u prethodnom periodu.

Opšta je ocena da je ovogodišnji izbor lokacije na Babinom Zubu bio izuzetno uspešan, kako zbog prelepih pejzaža netaknute prirode Parka “Stara Planina”, tako i same posebnosti mesta u čijoj blizini su tragično nastradali pripadnici jedinice. Takođe, izuzetno komforan smeštaj u Planinarskom Domu “Babin Zub” kao i vrhunska usluga i uživanje u specijalitetima sa Stare planine u obližnjem restoranu “Plaža”, pružili su veteranima nezaboravne trenutke te je sigurno da će ovogodišnja manifestacija ostati upamćena kao jedna od najupečatljivijih i najbolje organizovanih do sada.

Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade – RADE!!!

Saša Gacik

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *