Oficirski dom ponovo radi!

Oficirski dom je svečano otvoren izložbom grafika iz ciklusa „Džez“ čuvenog francuskog umetnika Anria Matisa.

160423-oficirski

Oficirski dom je sagrađen 1890. godine i ima bogatu istoriju. 7. decembra 1914. godine u ovoj zgradi je, na predlog tadašnjeg predsednika Vlade Nikole Pašića, usvojena čuvena „Niška deklaracija“. Do 1999. godine služio je i kao Dom mladih i kao kafana, ali uvek sa istom svrhom-kao mesto okupljanja mladih i dobre zabave. Nakon 1999.godine zgrada je bila napuštena. Renoviranje je počelo još 2013. godine. Rok za završetak radova je bio 80 dana, ali oni su se kao i obično često pomerali, dok su godine samo prolazile. Renoviranje je koštalo oko 103 miliona dinara, a Oficirski dom je konačno u potpunosti završen.

Dom ima 1.500 kvadrata i nalazi se na sjajnoj lokaciji. “Prostor ovde su tražile mnoge ustanove kulture, ali mislim da Dom treba da pripadne svima. Ovo je nešto što treba da podele svi – građani Niša, sve ustanove kulture, Galerija savremene likovne umetnosti i muzej za svoje postavke, Nišvil za svoje ideje, ali i manifestacije poput kongresnog turizma u koji ja puno verujem”, kaže gradonačelnik Zoran Perišić. On je takođe naglasio da Oficirski dom ima tri izdvojena prostora mogu da prime 80, 150, odnosno 350 učesnika, a uskoro će biti nabavlljena potrebna oprema.

160423-oficirski1

Ova zgrada je pod zaštitom države kao „spomenik od velikog značaja“, što ovu zgradu stavlja u rang sa niškom Tvrđavom.

Dobroj atmosferi na otvaranju Doma doprineo je i nastup Marka Markovića, osnivača benda New Age.
Izložbu čini 20 grafika štampanih u tehnici litografije po kolažima koje je Matis radio tokom Drugog svetskog rata. “Matis je 1941. uspeo da se izbori sa kancerom, ostao je vezan za kolica, ali je nastavio da radi i pre svega se posvetio kolažima. Ovaj ciklus nosi naziv “Džez”. Matis je voleo džez i posebno je cenio improvizacije u džezu”, kaže Milica Todorović iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Grafike koje su ovom prilikom izložene pripadaju kolekciji Žive i Lazara Vujića. Izložba će trajati do 15.maja, a zainteresovani će moći da pogledaju Matisove grafike svakog dana osim nedelje između 11 i 18 sati.

Marta S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *