Okrugli sto Nove stranke: Bezbednost Romske nacionalne manjine u Nišu

Povodom obeležavanja 8. Aprila, Svetskog dana Roma, Nova stranka organizuje sutra, 7. Aprila okrugli sto na temu “Bezbednost Romske nacionalne manjine u Nišu”. Okrugli sto se održava u prostorijama Nove stranke(Obrenovićeva 28, I sprat) od 18 časova.

foto Nova stranka1

Moderatorka tribine biće Marija Blagojević, članica Opštinskog odbora Palilula u Novoj stranci. Na okruglom stolu će govoriti: Ana Kražić – Živković, predsednica OO Nove stranke Pantelej i saradnica YUROM Centra, Meda Bajramović, NVO Ponos, Milan Krstev, koordinator pravnika mreže CHRIS i Goran Barun, član Gradskog odbora Nove stranke u Nišu.

-Diskriminacija je u Srbiji veoma raširena pojava u svim oblastima iako ne postoje objedinjeni podaci i uprkos tome što je uspostavljen valjan pravni okvir za njeno suzbijanje. To potvrdjuju izveštaji nezavisnih državnih organa, ogranizacija civilnog društva, medjunarodnih organizacija, kao i izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama. Romi, kao najbrojnija nacionalna manjina u ovom delu Srbije suočeni su sa brojnim predrasudama i negativnim stereotipima pa se pitanje njihove bezbednosti nameće kao jedno od najvažnijih. Nova stranka tribinom želi da skrene pažnju na ovaj problem i pokuša da kroz diskusiju ponudi moguća pravce za poboljšanje trenutnog stanja bezbednosti Roma – kaže Kražić-Živković o sutrašnjoj tribini.

M.S.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *