Olimpijske igre svih svetova

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Nebojša Ozimić

ozimic2Otvorene su zimske Olimpijske igre u Sočiju i još nisu počela prva takmičenja, a mi smo saznali da su ovo najskuplje Igre u njihovoj istoriji- preko 50 miliona dolara uložila je Rusija u projekat neometanog održavanja takmičenja. Ova brojka je učinila da  onaj vatromet u Pekingu padne u zaborav samim tim što više nije prvi na listi uloženih sredstava u organizaciju Igara.

Olimpijske igre su bile samo jedan segment proslavljanja božanstava u Starom svetu. Olimpijske igre su proslavljale Zevsa, Pitijske igre Pitiju, te su se pobednici na ovim igrama smatrali besmrtnicima i ravnim bogovima. Najpoznatiji pobednik Olimpijskog višeboja bio je čuveni filozof Platon. Za vreme Olimpijskih igara sav sredozemni svet je prekidao neprijateljstva kako bi mogao da uživa u nadmetanjima.

A onda je materijalni Zapad preuzeo Olimpijske igre koje su od početka predstavljale promašaj ideje, počev od idiotskog slogan koji se i danas koristi : Važno je učestvovati, ne pobediti, preko demonstracije političke i ekonomske moći organizatora.

Sve manje imajući veze sa izvornim takmičenjem, Olimpijske igre su takmičare stavile u drugi plan, dok je u prvi plan izbila dnevna politika i odjednom je postalo neobično važno potrošiti ogromne novce u organizaciji Igara zarad prestiža.432556_mdf52822_ig

Olimpijske igre Starog i ovog Savremenog sveta predstavljaju dva kraja iste baterije i samo tako ih treba shvatiti. Inače, savremenene Olimpijske igre se nazivaju Olimpijadom iako je poznato da je termin Olimpijada označavao period  između dve Olimpijade pa se tako i merila istorija Starog sveta.

Ne znam kako je vama, ali meni se ove OI ozbiljno gade…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *