Onlajn prijava dece u predškolske ustanove dostupna i na jugu Srbije

Konkursi za prijavu dece u predškolske ustanove širom Srbije za školsku 2024/2025, počeli su elektronskim putem na Portalu eUprava. Među gradovima gde je ova usluga dostupna su i Niš i Vranje.

Usluga je dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima Portala za elektronsku identifikaciju eID, a prema rečima pomoćnice direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Biljane Marić za Tanjug, roditelji imaju mogućnost da iskoriste ovu uslugu kako bi prijavili svoje dete za željenu predškolsku ustanovu.

„Usluga eVrtić je trenutno dostupna u Nišu, Somboru, Vranju, Boru, Zaječaru i Užicu, a u februaru očekujemo da taj broj bude 30 predškolskih ustanova.” – rekla je Marić.

Podsetila je roditelje da prate otvaranje konkursa za upis dece u vrtiće u svojim lokalnim samoupravama. Na taj način će moći da elektronski podnesu zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu.

„Prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter.” – dodaje Marić.

Ističe da je eVrtić usluga namenjena roditeljima koji su građani Srbije, dok pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu čak i ako je jedan od roditelja strani državljanin.

„Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu onlajn, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuju navedeni status lično u predškolsku ustanovu“ – zaključuje Marić.

Prošle godine podneto je 76.400 zahteva a ukupno, od kako je usluga pokrenuta 2016. godine, preko portala eUprava podneto je 344.500 zahteva.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *