Operacije ramena sa minimalnim rezom u Aleksincu

Dr Srđan Živanović

Nakon donacije koja je stigla u Opštu bolnicu Aleksinac, počelo se sa operacijama ramena najsavremenijom opremom. Radi se o ARTROSKOPU, aparatu najnovije generacije kojim se uz minimalne rezove vrše operacije po najmodernijim standardima.

Vrednost ove donacije je više od 50.000 evra a donatori su američka kompanija Arthrex i dr Srđan Živanović, ortoped koji živi u Danskoj, inače poreklom iz Aleksinca. Aparat koristi dr Goran Vidić za operacije kolena i dr Živanović za operacije ramena i lakta.

Moja osnovna ideja je doprinos razvoju ortopedije ramena i lakta i želja da se i u bolnicama Srbije primenjuju najsavremenije metode u ovoj oblasti. Još jedna ideja je i edukacija srpskih lekara u Danskoj gde smo im moje kolege i ja neposredni mentori. Edukacija je do sada, realizovana u saradnji sa „Udruženjem ortopeda za rame i lakat Srbije“ – rekao je dr Srđan Živanović.

Svake godine ovaj Aleksinčanin odvede po jednog srpskog lekara na specijalnu edukaciju, gde lekari imaju priliku da aktivno učestvuju u izvođenju operacija.

Ovakve operacije se, uz pomoć dr Živanovića, sada obavljaju i u Aleksincu. Inače, dr Srđan Živanović(48) rođen je u Aleksincu, gde je završio Aleksinačku gimnaziju. Studije je nastavio na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je i specijalizirao ortopediju.

Nakon 4 godine rada u Opštoj bolnici Aleksinac, u želji da se usko specijalizuje i usavršava u svojoj oblasti odlučio je da ode u Skandinaviju. U Regionalnoj bolnici Viborg je završio subspecijalizaciju ramena i lakta i u toj oblasti izveo preko 2.500 uspešnih operativnih zahvata.

Na naše pitanje, koja je razlika između srpskog i skavdinavskog zdravstvenog sistema, odgovorio je:

Razlika je ogromna. Uslovi za rad u Danskoj omogućavaju da lekari svoj posao, koji je inače zahtevan, obavljaju sa mnogo manje opterećenja u odnosu na lekare u Srbiji. U Danskoj je čitav sistem zakazivanja pregleda i sprovođenja operacija uređeniji, nema nepotrebnog trošenja vremena. Znači da se brže dolazi do termina za preglede, a liste čekanja za operacije su daleko kraće. Jednostavno, posao je mnogo bolje organizovan i ostavlja prostora lekarima i za stručno usavršavanje. Dr Srđan Živanović sarađuje i sa Kliničkim centrom u Kragujevcu i Vojnom bolnicom u Nišu.

Tekst i foto Dušan Stevanović(Aleksinac.biz)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *