Oprez! Sa solitera “kod Šarana” se obrušavaju komadi betona (foto)

Natpisi na stubovima zgrade u Hajduk Veljkovoj ulici 18 u Nišu, da se delovi zgrade obrušavaju nose sa sobom alarmantan ton da se nešto mora učiniti dok se komad betona nekome od prolaznika ne sruči na glavu. Pogotovu zato što se blizu nalazi park “Čair”, ali i osnovna škola. Pre par dana se deo fasade ove zgrade, koju Nišlije popularno zovu “Kod Šarana”, obrušio na parking ispred ulaza ovog solitera, a samo pukom srećom niko nije stradao.

zgrada-2
I što je najgore, ovo nije jedina zgrada gde je malter dotrajao. U poslednje vreme sa niških stambenih objekata sve češće se obrušavaju oronule fasade. U prizemlju ovog solitera nalazi se i vrlo prometna prodavnica u sastavu velikog trgovinskog lanca, gde svakodnevno prođe više stotina kupaca, koji su izloženi opasnosti od novog obrušavanja fasade.

zgrada-3
Dosadašnji pokušaji skupštine stanara da se nadležne institucije angažuju na rešavanju ovog problema nisu urodili plodom, jer Grad nema pravne instrumente da obezbedi novac iz budžeta za sanaciju mnogih dotrajalih i opasnih fasada, koje su u izuzetno lošem stanju i sklone padu.

zgrada-1
Odlukom o opštim uslovima za uređenje grada, stranari su dužni da održavaju spoljašnje delove zgrada redovno i u ispravnom stanju o svom trošku, što prema njihovim tvrdnjama nisu u stanju zbog loše materijalne situacije većine stanara koji žive u ovom stambenom objektu. Objekat iz dana u dan sve više propada i zahteva hitnu sanaciju oronule fasade, a građani se više ne osećaju bezbedno kada prolaze ovom ulicom koja se nalazi u užem centru grada.

M.B.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *