Oslobađanje Niša od Turaka počelo je na znak trube sa Markovog kaleta na Gorici

Na današnji dan, 11.01.1878. godine, posle pet vekova ropstva, Niš je oslobođen od Turaka. U novom broju časopis Slovo juga, koji će biti u prodaji od ponedeljka, prenosi izveštaj o bici na Gorici. Ovo je bila odlučujuća bitka prilikom oslobađanja Niša, a odigrala se na mestu gde se nalazilo jako tursko, tzv. Abdi-pašino, utvrđenje, danas poznato kao Markovo Kale.

Zaboravljeno mesto: Markovo Kale – odavde je počelo oslobađanje Niša od Turaka

Potpukovnik Svetozar Hadžić, komandant Kragujevačke brigade, posle pobede kod Vučjeg dola, blizu sela Suvog Dola, prebacio je svoju brigadu na Markovo kale, da bi se odatle sa ostalim srpskim snagama pripremio za napad na goričke šančeve.

Prema izveštaju potpukovnika Hadžića o bici na Gorici 28. decembra 1877. godine, napad je počeo „oko 10 sati, pošto na Nišu nije bilo bele zastave“, odnosno, pošto se Turci nisu predavali, mada se to očekivalo. U napadu su učestvovala „dva bataljona Smederevske brigade na levom krilu, četiri bataljona Kragujevačke brigade na centru i desnom krilu, a oko 5 sati došao je i Gružanski bataljon Kragujevačke brigade i II Gružanski Rudničke brigade“.

O samoj bici potpukovnik Hadžić ne govori, već ističe da je njegova brigada bila na položaju „Markovo kale protiv goričkih šančeva, koji su i uzeti“.

Potpukovnik Hadžić navodi da je od 24. do 28. decembra imao 12 poginulih i 109 ranjenih vojnika, da je utrošak municije za pomenuta četiri dana iznosio 102.300 metaka i da je spisak vojnika predloženih za odlikovanje dostavio komandantu II divizije.

U vezi datuma koji se navode u dokumentaciji iz 1877-1878. godine potrebno je znati da su tada datumi zapisivani po starom kalendaru, tako da je zapis od 29. decembra zapravo danas po novom kalendaru datum 11. januar, dan kada se obeležava oslobođenje Niša od Turaka.

Slovo juga

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *