Oslobodite svoju kreativnost i strategiju uz taktilne domine

Taktilne domine, poznate i kao domine na Brajevom pismu, su modifikovana verzija tradicionalnih domina, koje su prilagođene za slepe i slabovide osobe. Pločice domina u setu taktilnih domina su utisnute brajevim simbolima, omogućavajući igračima da osete tačke i pročitaju vrednost svake domine bez potrebe da se oslanjaju na vid.

Osim što su zabavna aktivnost, taktilne domine pomažu u poboljšanju kognitivnih veština kao što su strategija, koncentracija i rešavanje problema.

Igranje taktilnih domina je odličan način za slepe i slabovide osobe da se uključe u klasičnu igru sa prijateljima i porodicom. Takođe, mogu biti korisno sredstvo za učenje i vežbanje Brajevog pisma, jer igrači moraju biti u stanju da čitaju Brajeve simbole na dominama da bi igrali igru“, kaže Marija Pavlović, diplomirani defektolog i nastavnik u niškoj specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“.

Taktilne domine su široko dostupne za kupovinu preko interneta ili u specijalizovanim knjižarama. Mnogi setovi dolaze sa vodičem za Brajevu azbuku ili uputstvima za one koji su novi u Brajevom pismu, što olakšava igračima svih nivoa veština da nauče.

Sve u svemu, taktilne domine su odličan dodatak svakoj kolekciji igara i toplo ih preporučujem slepim i slabovidim osobama“, napominje Marija.

Kako se igraju taktilne domine i da li se to razlikuje od običnih domina?

Pravila igre se ne razlikuju od običnih domina. Znači, cilj je da budete prvi igrač koji će se osloboditi svih svojih domina ili imati najmanju ukupnu vrednost svih domina kada se igra završi.

Broj domina u setu taktilnih domina može varirati, ali standardni set obično uključuje 28 domina. Svaka domina ima jedinstvenu vrednost, u rasponu od nula tačaka na jednoj strani i nula tačaka na drugoj strani (poznata i kao „prazna“) do šest tačaka na jednoj strani i šest tačaka na drugoj strani.

Da biste igrali taktilne domine, biće vam potreban set domina na Brajevom pismu i najmanje dva igrača, a evo pet koraka kako se igra:

  1. Promešaj domine i podeli jednak broj domina svakom igraču. Broj domina podeljenih svakom igraču može da varira u zavisnosti od broja igrača.
  2. Prvi igra igrač sa najvećom vrednošću jedne domine, pri čemu je vrednost određena ukupnim brojem tačaka na domini. Na primer, domina sa tri tačke na jednoj strani i četiri tačke na drugoj strani imala bi vrednost od sedam.
  3. Potez igrača je da odgovori dominom koja odgovara vrednosti domine na kraju linije. Na primer, ako domina na kraju linije ima tri tačke na jednoj strani, igrač mora postaviti dominu sa tri tačke na jednoj od njenih strana.
  4. Ako igrač nema dominu koja odgovara vrednosti pločice na kraju linije, preskače potez u tom krugu.
  5. Igra se nastavlja sve dok se jedan igrač ne reši svih svojih domina ili dok se igra ne završi jer niko nema odgovarajuću dominu da spusti na sto i tada je pobednik igrač sa najmanjom ukupnom vrednošću svojih domina.

Sve u svemu, taktilne domine su inkluzivna igra koja omogućava pojedincima sa i bez oštećenja vida da se zajedno igraju. To je odličan način da se igrači svih sposobnosti povežu i zabavljaju u prijatnom okruženju prijatelja i porodice.

Gradjanin.RS / D.I. / D.N.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *