Osnovna padobranska obuka vojnika na niškom vojnom aerodromu

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu trenutno se sprovodi osnovna padobranska obuka vojnika generacije „septembar 2023“, koji služe vojni rok u 63. padobranskoj brigadi. Ova obuka čini poslednji deo procesa obučavanja vojnika na služenju vojnog roka padobranske specijalnosti.

Pre nego što su vojnici pristupili padobranskoj obuci, uspešno su prošli individualno obučavanje u centrima Komande za obuku, a zatim su prošli kroz taktičku i vatrenu obuku, kao i proveru fizičkih sposobnosti u 63. padobranskoj brigadi. Padobranska obuka traje ukupno četiri nedelje, s tim da se zemaljski deo proteže na tri nedelje, dok se padobranski skokovi realizuju tokom jedne sedmice.

Zemaljski deo obuke fokusiran je na sticanje neophodnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i održavanja, kao i radu sa padobranskim spravama. Tokom ovog dela obuke, vojnici usavršavaju tehnike izvođenja padobranskih skokova i postupke u hitnim situacijama. Ovaj segment obuke nije samo priprema za padobranske skokove, već igra ključnu ulogu u razvoju discipline, samopouzdanja, odlučnosti i povezanosti vojnika sa padobranskom tradicijom.

Vojnici koji uspešno završe ovaj deo obuke stiču zvanje „padobranac“ i otvara im se mogućnost da postanu profesionalni članovi ove elitne jedinice Vojske Srbije, što je već izazvalo interesovanje među vojnicima ove generacije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *