Osobe sa invaliditetom u Nišu su i dalje diskriminisane, ukloniti arhitektonske barijere! 

Povodom 1. marta – Međunarodnog dana invalidskih kolica, odbornik Skupštine Grada Niša Miodrag Stanković obišao je Mariju Lazarević i poručio da aktivnosti Grada Niša moraju biti usmerene na brigu o osobama sa invaliditetom i poboljšanje kvaliteta njihovog života. 

Osobe sa invaliditetom u Nišu su i dalje diskriminisane. Pored poteškoća prilikom zaposlenja, nepostojanja semafora sa zvučnom signalizacijom, jedan od ključnih problema su arhitektonske barijere koje osobama sa invaliditetom onemogućavaju normalan svakodnevni život. Aktuelna vlast 10 godina ništa nije uradila što se tiče uklanjanja barijera, iako je još 2011. godine doneta Odluka da se iz budžeta Grada Niša izdvaja najmanje 3,5 miliona dinara za uklanjanje arhitektonskih barijera u niškim školama, kako bi one bile dostupne i pristupačne osobama sa invaliditetom. Ideja je bila da se svake godine minimum u dve obrazovne institucije ugrade liftovi, kao i da se adaptiraju toaileti„, rekao je Stanković.

Donosioci odluka moraju imati razumevanja za osobe sa invaliditetom, koje se svakodnevno suočavaju sa preprekama u gradu, kao i da ih uključe u kreiranje rešenja koja se tiču celog društva, jer svi građani imaju pravo na normalan život.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *