Otkriven mural kod obnovljenog spomenika poginulim sovjetskim vojnicima na Toponičkom putu

Na Toponičkom putu kod Niša, kod ulaza u selo Trupale, održana je svečanost polaganja venaca na Spomenik sovjetskim vojnicima i otkriven je mural posvećen stradalim vojnicima na ovom mestu, prenosi Slovo juga Digital.

Spomenik je podignut u znak sećanja na poginule Crvenoarmejce u istorijskom događaju poznatom kao „Niški incident“, a koji je oslikan na novom muralu. Današnji događaj ističe značaj očuvanja sećanja na one koji su se borili za slobodu i pravdu, kao i važnost negovanja prijateljstva i saradnje između Rusije i Srbije.

Ceremoniji je prisustvovao predstavnik ambasade Ruske federacije u Beogradu, direktor Ruskog doma u Beogradu, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, grada Niša, gradskih opština i mnogobrojni poštovaoci slobodarskih tradicija. Nakon polaganja venaca i crvenih ruža, intonirane su himne Ruske federacije i Republike Srbije.

Podsećamo, neposredno posle „Niškog incidenta“, 1945. godine, omladina sela Trupale podigla je skromni spomenik na mestu stradanja sovjetskih oficira u prvom napadu „prijateljske avijacije“. Međutim, posle Rezolucije Infobiroa 1948. godine, spomenik je srušen. Obnovljen je prošle godine, nakon 77 godina od prvobitnog postavljanja. Prema nepotvrđenim usmenim kazivanjima, na ovom mestu je poginuo general Kotov, komandant korpusa sovjetskih snaga koje su bile koncentrisane u Nišu nakon oslobođenja grada.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *