Otvara se izložba 219 fotografija o životu Niša u periodu od 120 godina

Za predstojeću „Noć muzeja“, Istorijski arhiv u Nišu pripremio je jedinstvenu izložbu fotografija koja pokazuje prilike u ovom gradu u periodu od 120 godina. Autor izložbe je istoričar Boban Janković koji je sistematizovao 219 fotografija od 1874. do 1994. godine. Fotografije će moći da se vide cele godine, a „premijera“ je u subotu zakazana za 16 sati.

klik za uvećanje – Izložba čeka publiku

Od nastaka prve fotografije Luja Dagera 1839. godine na kojoj se vidi ljudsko biće prošlo je tačno 160 godina. Od pionirskih poduhvata stvaranja fotografije na staklu do današnje fotografije u digitalnom obliku prošlo je više od vek i po. Fotografija je svedok jednog vremena, razvoja društva, naučnih otkriča, socijalnog i društvenog života, ratova i svega što obeležava epohe koje su bile i koje dolaze – priča Janković.

On kaže da su prve fotografije vezane za Niš i jug Srbije vezuju sa Komitetom za oslobođenje Niša od Turaka i zakletve zaverenika pred sveštenikom Petrom Ikonomovićem 1874. godine.

Fotografije prate prve godine oslobođenja od Turaka i period koji usledio posle oslobođenja. Na slikama je zabeležen i težak period istorije grada, Srpska vojska u balkanskim ratovima 1912-1913, Prvom svetskom ratu 1914-1918 kao i Drugom svetskom ratu 1941-1945. Pored vojnih fotografija, izložba obuhvata i društveni život u Nišu u periodu kada puške i topovi utihnu i život se vrati u normalu – tvrdi Janković.

On kaže da su dva segmenta posvećena fudbalu u Nišu između dva svetska rata, nakon oslobođenja 1918. godine kreće sa razvojem sporta. Tada se osnivaju fudbalski klubovi: Sinđelić, Radnički, Železničar, Pobeda…

Ubrzani razvoj grada posle Drugog svetskog rata je predstavljen kroz pet celina hronološki poređanih od prve decenije nakon rata do kraja dvadesetog veka. Stare dotrajale kuće su rušene a na njihova mesta su nicali novi soliteri i poslovni centri – priča on.

Ova jednistvena izložba će u slici zapravo pokazati razvoj života grada, mode, ekonomije i mnogih drugih društvenih oblasti.

gradjanin.rs/foto: B. Janković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *