Otvaranje odseka za nemački jezik sve izvesnije na Filozofskom fakultetu

Iako su sada, nakon dugogodišnje borbe, prema rečima nadležnih na niškom Filozofskom fakultetu, ispunjeni svi uslovi za dobijanje akreditacije za otvaranje novog Departmana za germanistiku, još se čeka zeleno svetlo nadležne Komisije resornog Ministartva, koje bi, kako se nadaju, vrlo brzo konačno moglo da da „zeleno svetlo“ za novi akademski program u ovoj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi.

foto: Bojan Petrović Keba

Već nekoliko godina unazad, glavni problem bio je nedostak predavačkog kadra, iako je u jednom trenutku pronađen broj profesora i asistenata koji bi čak bili angažovani i sa Universiteta u Skoplju, ali je, kako navode čelnici jednog od najtraćenijih fakulteta u ovom delu Srbije, opstrukcija iz prestonica ipak prevladala. Sada se nadaju da će situacija biti posve drugačija.

Verujte mi da su bukvalno zabranjivali profesorima nemačkog jezika sa Beogradskog a potom i Kragujevačkog Univerziteta da dođu i predaju našim studentima, samo da im ne bi bili konkurencija, ali smo sada naišli na podršku komšija iz Bugarske koji imaju fenomenalne predavače i naravno nemačke Ambasade i imamo na stotine zainteresovanih brucoša… ukoliko akreditacija stigne, pa makar to bilo i spetembra, mi ćemo raspisati termin za polaganje prijemnog i krenuti sa edukacijom, obećava prof. Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta.

Kada je reč o promenama u samom funkcionisanju fakulteta, osim mnogih novotvorenih radionica i psiholoških „antistres“ radionica, koji su svojevrsan vid prakse za studente, ali i bitna pomoć u svakom smislu, rukovodioci i predvaači složili su se da naprave još jednu korenitu promenu već iduće godine.

MI smo odlučili, da nakon dugogodišnje prakse, kada je  reč o polaganju prijemnog, izbacimo test opšte inormisanosti, koji je ustvari sve vreme bio upravo taj „eliminacioni“ test, jer smatramo da je to samo dodatni teret, jedino će ga polagati i dalje studenti psihologije, zbog ogromnog pritiska i interesovanja, ali i zbog prirode zvanja i poziva kojim će se baviti u toku i nakon studiranja, dodala je prof. Jovanović.

Podsećamo, oktobra prošle godine i to u poslednji čas, resorno Ministarstvo je odobrilo otvaranje departmana za školovanje Socijalnih radnika u Gradu na Nišavi, za čiji upis ima četiri puta više zainteresovanih od broja koji se prima, jer u ovom delu Srbije nikada nisu postojale akademske studije za ovo zvanje, te je niški Filozofski fakultet tada dobio i 13 departman. Kako kažu nadležni, ostaje da sačekaju i „drže palčeve“, nadajući se da će Komisija za akreditaciju shvatit potrebe za otvaranje grupe za germanistiku.

I pored mnogih promena i napređenja nastave i kvaliteta studija u polednjih godinu dana, zasada zvanično cena studiranja na ovom Fakultetu ostaje ista, kao i svi ostali administartivni troškovi koje studenti imaju tokom studija.

N.Marković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *