Otvorena izložba „Dizajn iz SFRJ – lična sećanja“ (foto)

U Galeriji savremene likovne umetnosti Nišu u Oficirskom domu otvorena je izložba „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“. Autor izložbe je istoričar umetnosti Julija Bašić, osnivač i koordinator udruženja građana Art District iz Požerevca.

Sama izložba je krcata emocijama nostalgije. Iako su to obični predmeti iz Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) kao što su fotelje, pepeljare, stoličice, tepisi ili prikazi nekadašnjih samousluga, reklama za raznorazne proizvode, opet su posetioci „bili ranjivi“ prema stvarima koje su očigledno za njih oličenje jednog mirnijeg i spokojnijeg vremena.

Izložba predstavlja istoriju dizajna na jugoslovenskom kulturnom prostoru koja teži da reinterpretira glavne postulate dizajna u vremenu socijalizma i industrijskog preporoda, stvaranja potrošačkog društva i duha kolektivizma od 1950-1980. godina, a sa namerom da ukaže na uspešne primere dobrog dizajna i osvetli njihove autore, rekla je dizajnerka Bašićeva.

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata: Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika i Uređenje doma, a svi predmeti propraćeni su ličnim sećanjima njihovih vlasnika.

Izložba će biti otvorena do 24.aprila, svakog radnog dana i subotom od 10-20 sati.

M.S.

foto: GSLU Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *