Otvorena izložba grafičkih slika „Društvena (s)kretanja“ u Tvrđavi

Izložba grafičkih slika Miljane Radenković pod nazivom „Društvena (s)kretanja“ otvorena je u Salonu 77, u Tvrđavi. Ljubitelji ove vrste umetnosti moći će do 10. maja da pogledaju kako je mlada niška umetnica obradila niz socijalnih devijacija, bolesti zavisnosti, ali i važna pitanja rodne i ravnopravnosti osoba sa invaliditetom, kao i temu cenzure.

Aktuelni problemi savremenog društva svedeni su na nivo jednostavne grafičke slike, dok je posebna retorička vrednost data upotrebi boja i njihovim psihološkim efektima. Odabrane su bela, crna i crvena boja, jer se i sam život odvija između crnog i belog, a crvena je uvek tu da stimuliše, naglasi ili upozori. Čitav projekat počiva na osnovnim geometrijskim oblicima koji se na različite načine kombinuju i time dobijaju drugačija značenja. Na taj način se praktično prikazuje komunikaciona moć grafičkog simbola, kao osnovnog oblika masovnog komuniciranja, da bez ijedne reči šalje konkretnu poruku“, kaže umetnica Miljana Radenković.

Izložbu čini 9 grafičkih slika digitalne štampe, većeg formata. Ove slike je mlada umetnica uradila za praktično istraživanje na doktorskom umetničkom projketu pod nazivom „Vizuelno = Verbalno. Sociološke devijacije materijalizovane grafičkim simbolima“.

Miljana Radenković je diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu, na studijskom programu Grafički dizajn, gde je završila i master akademske studije. Student je doktorskih akademskih studija – Primenjene umetnosti i dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao asistent na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Ovo je njena sedamnaesta samostalna izložba, dok je svoje radove izlagala na više od dvadeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

D.Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *