Otvorena izložba „Nadežda Petrović – bez boje“

Izložba 75 crteža čuvene srpske slikarke pod nazivom „Nadežda Petrović – bez boje“ otvorena je u Paviljonu niške Tvrđave. Većina radova nikada do sada nije izlagana izvan muzejskog depoa.

Izložba koja pokazuje crtačko umeća Nadežde Petrović delo je autorke Evgenije Blanuše. Radovi ove postavke nastali su u periodu od 1894. do 1912. godine u Beogradu, na studijskim putovanjima slikarke po Srbiji i Rimu.

Po rečima autorke izložbe, iako je Nadežda najpoznatija kao slikarka sa radovima u boji, ovom izložbom pokazuje se i druga strana slikarke radovima koji su jako malo poznati.

Crteži iz Narodnog muzeja Srbije predstavljaju izbor radova iz bogate kolekcije crteža Nadežde Petrović, ukupno ih je 173 u zbirci. Izabrani su radovi od kojih većina nikad nije izlagana. Ovo je prvi put da se crtež Nadežde Petrović tretira kao sasvim posebna celina. – rekla je Blanuša.

Ovi crteži čuvaju se u Narodnom muzeju Srbije i grupisani su u tri celine. Prvu koju čine skice i neobavezne beleške, u drugoj grupi su crteži sa studija, a treća grupa je posebna celina, koja se izdvaja od ostatka njenog crtačkog opusa.

Izložbu „Nadežda Petrović – bez boje“ organizuje Galerija savremene likovne umetnosti u čast jubileja – 150 godina od rođenja istaknute slikarke i biće otvorena u Paviljonu Niške tvrđave do 23. februara.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *