Otvorena sezona „odborničke berze“ u Nišu

Milosav-Jukić1
piše: dipl. ing Milosav Jukić

Moda koja se širi Srbijom, vodiš dijalog sam sa sobom. Po lokalnim samoupravama obično neko iz rukovodstva te lokalne samouprave gostuje na privatnoj televiziji koja je, igrom slučaja, dobitnik značajnih sredstava iz budžeta na osnovu „konkursnog finansiranja“ medija. Tako, rukovodilac grada, suočen i pritisnut kamerom, mora govoriti istinu i samo istinu. Kamera pomno sve beleži.

Emisija „Između redova“, gost gradonačelnik Zoran Perišić, tema je zaposlenje 15-20 ljudi u toku maja meseca koje je završeno zaposlenjem pravnika neposredno pred suspenziju direktora. U stvari, pravnik je prešao iz opštine Medijana u Toplanu. Tu je samo privremeno. Mladić lepo kaže da su mu roditelji privatnici i on ima želju da to bude.

Verovatno će se zadržati na kratko, dok ne stekne kapital.

Prva teza gradonačelnika je da SNS nema ništa s tim i „gospodin Maksimović će imati stranačke posledice“! Stranka će verovatno pokrenuti disciplinski postupak, možda i bude kažnjen, „Maksimoviću u ćošak“. Dotle će novopečeni radnici Toplane primati platu o trošku korisnika grejanja. Sve plate radnika Toplane idu u fiksni deo cene grejanja. I imaće pravo na „jubilarne nagrade“ a one su da ih samo poželiš, u Srbiji nema takvih ili još nije otkriveno da ima.

Skupština-Grada

„Šestog je zakazana konstitutivna sednica Skupštine grada. U ovom trenutku, u gradu, je u toku kupovina. Kupovina interesa zbog plana, koji sam ja izložio, kako mislim da radim ako dobijem mandat i poverenje Skupštine grada Niša.“!!! Opa bato. Koja je tarifa gradonačelniče? Izgleda da postoji „odbornička berza“ i da više ne kupuje jedna stranka poslanike druge stranke. Raširilo se to.

Sada se kupuju poslanici unutar stranke da budeš mandatar a tek onda iz drugih stranaka, da imaš većinu! Na to ste mislili gradonačelniče? Sa čijim parama li se to kupuje? Kupiste li i vi nešto gradonačelniče ili igrate na šarm? Gradonačelnik dalje tvrdi da su zapošljavanja u Toplani trgovina uticajem! Odmah je pokvario moje mišljenje o odbornicima. Da su takvi, ni na kraj pameti mi nije bilo. Šta god da je i ko god da bude novi gradonačelnik, mi Nišlije ima da se usrećimo. „Našoj sreći kraja nema“.

Tako, postizborna kombinatorika i trgovina interesima hvata zalet. Postaje sve interesantnije. Ko zna koliko sada partijaca gricka nokte i brine sa koje će funkcije da nas usrećuje. U Nišu će biti četrdesetak hiljada nezaposlenih i desetinu više puta zaposlenih. Zamišljam kako bi to moglo da izgleda kada dođe vlada Srbije u Niš. Na razgovore sa vladom odlaze trojica. Jedan je gradonačelnik i desetostruki gradski većnik, drugi je predsednik svih opština i treći, direktor svih javnih preduzeća. Mislite da je nemoguće, ako se oni pitaju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *