Otvorene šahte u gradu – neodgovornost ili nemoć pred kradljivcima

Šahte bez poklopaca i rešetki u Nišu, ali i na čitavom jugu Srbije, višegodišegodišnji su problem, u čijem su rešavanju, čini se, nadležni u lokalnoj samoupravi i dalje nemoćni.

160930-sahta
Otvorena šahta ispred škole

Na teritoriji Niša, posebno na periferiji, i dalje vreba na desetine ovih “nagaznih opasnosti”. Osim što može da prouzrokuje veliku materijalnu štetu, sve češće krađe metalnih poklopaca i slivnika pre svega predstvaljaju veliku opasnost za pešake, posebno naše najmlađe sugrađane.

Školska godina je već odavno počela, dan je sve kraći a stiže i kišovito vreme, pa su žalbe Nišlija sve češće. POslednji slučaj prijavila je sugrađanka iz Durlana, koja je apelovala na gradske čelnike da što pre postave poklopac koji fali na šahti u blizini OŠ “Mika Antić”.

160930-osmikaantic
Dvorište OŠ “Mika Antić” Niš

Ja molim ljude u gradu koji su zaduženi za to, da što pre intervenišu, jer mi je unuk koji pohađa tu školu, a koji se vraća iz popodnevne smene, ispričao da umalo nisu upali u otvor koji se nalazi na trotoaru koji vodi ka Donjoj Vrežini u blizini jednog ugostiteljskog objekta, jer u igri nisu ni primetili da nema poklopca, a niko se nije ni potrudio da “rupu” obeleži bilo kako, požalila se zabrinuta baka. Ukoliko neko nešto ne učini, ja ću lično da odem i pobodem neko granje, bez obzira ako je to možda protivzakonito.

Da “ažurni” sakupljači sekundarnih sirovina ne biraju ni vreme ni lokaciju potvrđuju i nadležni iz Grada. Kako navode iz JKP “Naissusa” prvo je potrebno utvrditi čiji je otvor ispod poklopca kako bi preduzeća čije su instalacije ispod mogla da reaguju.

I šahte i slivnici na teritoriji Niša pripadaju raznim preduzećima, tako da je svako odgovoran I dužan da takve probleme reši u što kraćem roku, izjavio je Zoran Ignjatović iz niškog Vodovoda.-Nakon toga se kontaktira Direkcija za izgradnju grada i to se relativno brzo rešava.

Ipak, građani su i dalje u nedoumici da li ovakve probleme treba prijavljivati Komunalnoj inspekciji ili Komunalnoj policiji.

Naše Nišlije ovakve probleme mogu naravno uvek da prijave nama, nakon čega će naši službenici izaći na teren, utvrditi čiji je otvor i kontaktirati nadležne, potvrdio je Milan Đorđević, zamenik načelnika. Zaista je bitno da imamo ovakav vid saradnje da bi sprečili eventualnu nezgodu gde neko može čak i da strada, dodao je Đorđević.

Koja je čija šahta?O nadležnih iz niške Komunalne policije Građanin saznaje da su u nadležnosti vodovoda isključivo šahtovi koji se nalaze na javnim putevima, doka je Direkcija za izgradnju grada, nadležna za slivnike koji se nalaze na kolovozima. O svim priključnim šahtovima ispred ili u blizini stambenih zgrada, privatnih kuća i lokala, dužni su da se staraju Skupštine stanara, pojedinci i vlasnici lokala.

Niški pesnik Zoran Đorđević Kisi kaže da je neverovatno da u 21. veku, Niš brine o tome kako i gde se kradu šahte

Mašinska industrija je nekada pravila kompletne konstrukcije za visoko terhnološke objekte i zato mi je sada neverovatno da neko u Srbiji ne može da napravi šaht koji ne može da se ukrade, sem da to uradi radnik JKP “Naisusa“ ili već ko je nadležan za taj deo asfalta. Poznato je zbog čega se kradu šahtovi i ne verujem da to mehaniččim putem ne može da se reši – opominje on.

N.Marković

foto naslovna: M. Bukovac

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *