Otvoreno pismo odbornicima SG Niša: Mislite na Nišlije kada glasate!

Udruženje predsednika skupština stanara danas je prosledilo medijima otvoreno pismo koje bi, kako se navodi, trebalo da da vodilju 24. septembra prilikom odlučivanja o merama za sniženje centralnog grejanja. Pismo se odnosi na dan zasedanja, a mi vam ga prenosimo u celini:

150708gradjanskibunt2
UPSS: Samo podsećamo

Danas, kada odlučujete o sramnom predlogu Gradskog veća, želimo da vas podsetimo:

• Odbornice i odbornici, vama su mandat poverili građani. Vaši poslodavci su građani.
• JKP Gradska toplana je isključivo i neotuđivo vlasništvo građana Niša.
• Radnici JKP Gradska toplana su radnici zaposleni kod vlasnika toplane, tj. poslodavca, tj. kod građana Niša.
• Građanima Niša, vašim poslodavcima, ćete i podnositi izveštaje i račun o vašem radu.
Postavljamo vam ova pitanja:
• Kako je moguće da su prosečna primanja radnika Toplane mnogo veća od proseka primanja vlasnika Toplane?
• Kako mogu radnici Toplane da samovoljno, bez saglasnosti vlasnika Toplane, zapošljavaju koga i kad hoće?
• Kako je moguće da radnici Toplane ne žele da dostave vlasnicima toplane način na koji obračunavaju cenu svoje usluge, i šta sve ulazi u tu cenu?
• Danas, kada kada budete glasali o novim cenama Toplane, da li vas interesuje kako se do njih došlo ili je dovoljno da vam se naredi: „morate glasati za“?
• Da li odlučujete autonomno, slobodni od naloga političkih centara moći?
• Da li Vas interesuje zašto je fiksni deo 32,38 din/m2 a ne 474 din/m2 ili bilo koji drugi proizvoljni iznos?
• Da li vas interesuje zašto je fiksni deo 32,38 din/m2, a ne onoliki kako je dogovoreno sa predstavnicima Udruženja predsednika skupština stanara. Taj dogovor je i javno obnarodovan. Da li vas interesuje zašto se obmanjuje niška javnost?
• Da li Vas interesuje zašto se plaća „pristup sistemu za distribuciju Jugorosgas“ u proseku oko 10.000.000,00 RSD mesečno, i to i u mesecima van grejne sezone, kada se gas uopšte ne isporučuje Toplani? Zamenik gradonačelnika je obećao da ići u Beograd, po tom pitanju, i od toga, naravno, do danas ničeg nije bilo. Da li je zamenik gradonačelnika uzeo putni nalog za službeni put u Beograd gde će hrabro i principijelno, pred predstavnicima Jugorosgasa, braniti interese građana Niša?

niski funkcioneriTražimo od vas:
• Da, konačno, postanete odgovorna reprezentacija niškog građanstva, koje neće delovati prema štetnim nalozima partija kojima pripadate.
• Da ne donosite odluke o nečemu sa čime niste stvarno upoznati.
• Da stavite van snage sramni i, po građane Niša, štetni predlog Rešenja Gradskog veća Grada Niša od 17. 9. 2015. kojim se utvrđuje Predlog Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.
• Da zaštitite i Toplanu i građane Niša od bahatog ponašanja rukovodstva grada i poslovodstva Toplane.
• Da sprečite bezumno dizanje cene grejanja radi prikrivanja nesposobnosti rukovodstva grada i poslovodstva Toplane.
• Da naložite poslovodstvu Toplane da javno objavi preciznu kalkulaciju cena. Šta se sve, i u kom iznosu, nalazi u fiksnom delu cene.
• Da naložite poslovodstvu Toplane da optimizuje broj zaposlenih, kako se slučaj JKP Gorice ne bi ponovio. Ta optimizacija mora biti objektivna i vidljiva, a ne fiktivna.
• Da naložite predstavnicima izvršne gradske vlasti i poslovodstvu Toplane da započnu konstruktivan dijalog sa Udruženjem predsednika skupština stanara.
• Da zatražite odgovornost Nadzornog odbora Toplane što postignute dogovore ne poštuje.
• Da naložite predstavnicima izvršne gradske vlasti i poslovodstvu Toplane da poštuju postignute dogovore, a ne da ih, služeći se obmanama i neistinama, lažno predstavljaju ili ignorišu.
• Da naložite činovništvu Toplane da prestane sa maltretiranjem građana koji žele isključenje sa nerazumno skupog centralnog grejanja.
• Da naložite činovništvu Toplane da prestane sa dodatnom pljačkom građana koji podnose zahteve za isključenje, koja se ogleda u sumanuto visokim cenama usluge u postupku isključenja, koja je, u stvari, bagatelno jeftina.
• Da pokrenete postupak stvarne revizije poslovanja Toplane (partijsko zapošljavanje, nepotizam, socijalno neodrživa cenovna politika, netransparentan način raspolaganja finansijskim sredstvima, ukidanje svih neopravdanih troškova izazvanih iz tehnološkim i organizacionim javašlukom…)

U Nišu, 22. septembra 2015. godine

Udruženje predsednika skupština stanara u Nišu

8 Comments

 1. Želim da predložim nekoliko mera kojima se može poboljšati poslovanje toplane i smanjiti nezadovoljstvo grđana Niša.

  Mere bi se sastajale u sledećem:

  1. Odmah smanjiti platu zaposlenima tako da neto plata bude u rasponu od 30887,42 za radnike sa NKV kvalifikacije, do 46331,13 najveća za radnike sa VSS, umesto sadašnje koja se kreće u rasponu od 30887,42 za NKV do 67725,47 za VSS.

  2. Odmoh smanjiti broj radnika u administraciji tako da se ukupan broj zaposlenih u toplani svede sa 245 na na 140.

  3. Odmah izvršiti izmenu ugovora sa obedinjenoj naplati tako da maksimalno izdvajanje toplane nebude veće od 1 000 000 dinara mesečno, a ukoliko obedinjena naplata na to ne pristane, neka toplana sama izdaje račune.

  4. Odmah prestati sa isplaćivanjem ljubilarnih nagrada iz sredstava prikupljenih od naplate isporučene toplotne energije, već iste isplaćivati od ostalih prihoda toplane.

  5. Odmah prestati sa zaručavanjem dela nenaplaćenih računa u cenu isporučene toplotne energije redovnim platišama.

  6. Odmah tražiri preko nadležnih organa da cena isporučenog gasa za sve toplane u Srbiji bude ista bez obzira ko je snabdevač toplana.

  7. Odmah omogućiti svima koji žele da se isključe trajno ili privremeno sa daljinskog grejanja, isključenje bez ikakvih uslovljavanja i vanrednih troškova ukoliko sa toplanom imaju sklopljen ugovor o održavanju unutrašnjih toplotnih instalacija, a ostalim korisnicima najviše 1000 dinara za trajno isključenje.

 2. Када се не буниш, „што си ћутао?“, „Где су били ти радници Горице када се запошљавало?“.. Када се буниш „Што баш сада“, „Што баш ми“…
  Свет користољубаца, рукољубаца и осталих љубаца. Ум заробљен у том свету не признаје ништа нормално, све је са намером, углавном задњом.
  Како неком таквом објаснити да ће неки људи остати без стана? Никако, пиши шта хоћеш, причај шта хоћеш. Он то не чита, он се бави подметањима, увредама, задњим намерама. Његове мисли су далеко, њему су људи крпе. Гледајући себе, прави слику других.

 3. Ljiljana, ne sudite o drugima polazeci od sebe. Ocigledno ste podlozni manipulaciji i spoljnom uticaju, nemate svoje „ja“ a time ni svoje misljenje…i da ne nabrajam dalje, i zato ne odlucujete nista u vezi sa svojim zivotom. To rade drugi za vas. Da li ste culi za mogucnost da nezadovoljstvo i problemi, cak i sa zakasnjenjem, treba da resavaju oni koji se suocavaju sa time?!?! Odrastite Ljiljana, malo se presaberite, a u medjuvremenu pustite druge da odlucuju o svom zivotu. Nigde u tekstu ne procitah da se vama neko obraca, vec onima koji su u sluzbi gradjana Nisa i odabrani od istih. A ko li je tebe vrbovao? Podrska za udruzenje

  1. Tatjana,da li se sad bolje osećaš kad si sve svoje frustracije istresla na tuđem mišljenju.
   Izbori se za sebe, uči aseritivnu komunikaciju, biće ti lakše, neće te tretirati kao krpu za brisanje prljavih cipela.

 4. Ko li je vas vrbovao, znate li bar vi – kad se nama predstavljate kao nevinašca.
  Problemi s Toplanom i ostalima su od juče, pa ste se eto sad vi prosvetlili preko noći i izigravate narodne tribune i prosvetitelje.

  1. Ljiljana, koji je vas problem, jel vas zulja nesto? Nesto vam smeta? Sta je bre? Kad mi nko svaki msec povecava cenu grjanja za 700-1000 dinara ja cu da cutim? Je li? To je bre pljacka! Ti ce da govoris kose kad dostio i dal ce da se buni! Pa jel rteba da cutim. Ako vi cutite kad vas potkradaju, voleo bih da vas upoznam i da vam sve potkradaem jer po vasem trba cutati! A ako s bunite reci cu da vas neko vrbuje, da galamite i to zato jer vas neko ptkrada!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *