Otvoreno pismo: Sramota je da vlast ćuti na vest o otkazu bolesnoj radnici „Jure“

Violeta Petrović(42), radnica „Jure“ koja boluje od tumora obaveštena je telefonom, kako ona navodi, da više nema potrebe da dolazi na posao jer joj ugovor o radu nije produžen. Ona je samohrana majka trinaestogodišnjeg deteta i od sada će živeti od socijalne pomoći. Tim povodom oglasilo se Udruženje pokreta slobodnih stanara otvorenim pismom u kome traži od vlasti da joj nađu posao, shodno njenoj struci.

Violeta Petrović

Otvoreno pismo

Duboko smo potreseni vešću da je Violeta Petrović, samohrana majka, radnica Yura corporation d.o.o. (Jura) u Nišu, koja boluje od karcinoma, ostala bez posla jer joj nije produžen šestomesečni ugovor o radu u ovoj kompaniji.

Gospođa Violeta Petrović je jednom, krajem 2016. godine dok je bila na bolovanju jer se lečila od karcinoma, već ostala bez posla u ovoj kompaniji. Zbog ogorčene reakcije javnosti, poslovodstvo Jure joj je produžilo radni odnos. Tada je gradonačelnik Niša pročitao pismo kompanije Jura na konferenciji za štampu, u kome se kaže da je, „bez obzira na postojeća zakonska rešenja (kurziv – naš), Jura korporacija rešila da iz moralnih i pre svega humanih razloga, reaguje i da u ovom specifičnom slučaju pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti time što će Violeti Petrović produžiti ugovor“.

Naglašavamo da je gospođa Petrović marta meseca ove godine podvrgnuta ozbiljnom i komplikovanom operativnom zahvatu i da joj tek predstoji lečenje, koje će trajati još najmanje godinu dana.

Naročito je ponižavajuć, sraman i moralno neodrživ čin poslovodstva Jure koje je Violetu Petrović obavestilo telefonom da joj neće produžiti ugovor o radu. Takođe je sramno i nemoralno ćutanje predstavnika lokalne vlasti u Nišu. Sramota je još veća pred činjenicom da je Jura postavila svoje pogone u Nišu samo zato što je obilno i unapred nagrađena velikom sumom budžetskih (narodnih) para za otvaranje radničkih radnih mesta.

Pitamo javno adresate ovog pisma, zašto su na snazi „postojeća zakonska rešenja“ u srpskom radnom zakonodavstvu na koja se poziva poslovodstvo Jure? Zašto su na snazi „postojeća zakonska rešenja“ kojima se ne štite radna prava zaposlenih, kojima se ne štiti njihovo elementarno pravo na dostojanstven život i na zdravlje i koja su usmerena ka tome da radnici u velikom broju ostaju bez posla, da rade na nesigurnim i sramno loše plaćenim poslovima, da obolevaju od teških i neizlečivih bolesti, a da neki, zbog neizdrživih životnih, dakle i radnih, prilika, u beznađu, dižu ruku na sebe?

Smatramo odgovornim sve donosioce ovakvih nehumanih zakona, sve političke subjekte koji su, kroz proces tzv. tranzicije, doveli naše društvo u stanje višedecenijskog propadanja i koji su mnoge građanke i građane unesrećili.

Zahtevamo od svih odgovornih aktera, kojima je upućeno ovo pismo, da gospođi Violeti Petrović, samohranoj majci, koja boluje od karcinoma, bez odugovlačenja, ponude stalni radni odnos na radnom mestu koje je primereno njenim kvalifikacijama, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju!

Neprihvatljivo je tumačenje da je ovaj slučaj (kao i mnogi slični slučajevi) suverena stvar kompanije. Ova kompanija, kao i mnoge druge, koje pod sličnim ili istim uslovima „posluju“ u Srbiji, ne čine ništa što je u suprotnosti sa zakonima Republike Srbije. Prema tome, u ovom i svim sličnim slučajevima, moralna i pravna odgovornost pada na teret i savest zakonodavca i na teret i savest državnih institucija koje predlažu, donose i sprovode nehumane zakone i druge nehumane propise.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Ma , kakva „otvorena pisma“ , „zatvorena pisma“ …
    Narod je „interesantan“ samo kada treba da glasa a što narod pati od amnezije – „sami sebi mi smo krivi“ !
    Sve je otišlo u „Holivud“ /disco club , pored „naše“ Toponice/!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *