Ovo je pekara koja radi u Nišu od 1930. godine

Ima Nišlija koji doručkuju burek već 40 godina – svaki dan, a znate li gde?

Ratko Marinković, ispred svoje pekare
Ratko Marinković, ispred svoje pekare

Malo je radnji u Nišu koje mogu da se pohvale tako dugim stažom kao što je pekara Ratka Marinkovića na glavnoj raskrsnici u naselju Bubanj. Radnja odnosno tadašnja hlebara radi od 1930. godine. Radila je čak i za vreme nemačke okupacije za vreme Drugog svetskog rata. Prekinula je sa radom, ali ubrzo je ponovo počela da radi posleratnih godina kada je ukinuta privatna inicijativa.

Marinković: Burek je niški specijalitet

Njen sadašnji vlasnik, Ratko Marinković na ovom mestu pravi burek, hleb i pecivo od 1976. godine.

Učio sam zanat u pekari (sadašnjoj)„Branković“. Tada je u najam neke 1952/3. godine držao pekaru neki Cvetan Stefanović. Posle navršene škole tamo sam „ispek’o“ zanat, a 1972. godine sam kupio ovaj lokal. Bilo je tu nekih problema tako da sam počeo da radim četiri godine kasnije – priča gospodin Ratko.

On kaže da je prvi, davne 1930. godine na tom mestu pekaru otvorio neki Stojanović, a kasnije je zanat preuzeo neki Ranđel od koga jke i kupljen lokal, a koji je takođe pravio hleb i burek.

Trebalo je davno, osamdeseti, da radim neku adaptaciju i tražili su mi dokaz da je tu bila pekara. Odem u Istorisjski arhiv, ponesem litar Vinjaka i tepsiju bureka i kažem „ljudi pomozite“. Tamo bila dva momka koji su mi odmah sutra javili da dođem. I stvarno crno na belo mi našli da je na ovom mestu radila takozvana hlebara – priča Marinković.

pekara-ratko-2

On kaže da su na tom mestu, na raskrsnici na Bubnju, nekada bile pojate gde su se u oboru čuvale ovce.

Ovaj kraj se iz tih ranijih godina mnogo izmenio. Tu nadole je nekada bila ledara gde se pravio i sekao led na veće komade i onda se odnosio u grad konjskim kolima. To je moglo nekada jer su zime bile strašno hladne, Nišava je stalno bila zaleđena – priča gos’n Ratko i dodaje da je tačno da burek ide uz jogurt, ali da ga neki vole i uz pivo.


Ima komšija koji doručkuju burek već 40 godine – svaki dan!

Ma nije jedan, ima komšija koji svaki dan doručkuju burek. Nekad sami dolaze, nekad pošalju ženu i decu. Burek je niški specijalitet i što je važno, u Nišu nema lošeg bureka. Nišlije oduvek doručkuju burek. Možda nekada i pređu na nešto drugo, ali se vraćaju bureku. A, pošteno, on je i najzdraviji. Nema ništa u njemu sem soli, vode i brašna i normalno mesa, sira, spanaća, zavisno sa čim je spravljen. Ovo pecivo ima aditiva zbog volumena…. – objašnjava gos’n Ratko.


M.Smiljković

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *