Ovogodišnji skup Srpskog arheološkog društva u Nišu

Univerzitet u Nišu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš će od 30. maja do 1. juna biti domaćini XLVII Godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva. Skup će biti svečano otvoren u 12 sati u velikoj sali Univerziteta u Nišu. Tokom ova tri dana biće održana skupština Srpskog arheološkog društva, kao i predstavljena izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš „Arheologija 2014 – 2024“.

Na skupu će izložbom biti predstavljeni projekti koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš realizovao u poslednjih 10 godina, a kako kažu najveći broj istraživanja Zavoda isključivo je iniciran razvojem. Izložbu su priredili arheolozi Toni Čerškov, Aleksandar Aleksić i Jasminka Bogić.

„Zavod je realizovao preko 40 projekata arheoloških istraživanja. Ovom izložbom predstavljamo samo pojedina arheološka istraživanja koji je Zavod sproveo u proteklih 10 godina a koji su odabrani zbog karakterističnog rezultata ili značaja projekta“ – navode iz Zavoda.

Tokom ova tri dana biće održane skupština Srpskog arheološkog društva, a rad skupa će se odvijati u okviru tematskih sesija i postojećih sekcija Društva – Sekcije za paleolit i mezolit, Sekcije za praistorijsku arheologiju, Sekcije za klasičnu arheologiju, Sekcije za srednjovekovnu arheologiju, Sekcije za slovensku arheologiju, Sekcije za bioarheologiju, Sekcije za arheometriju, arheotehnologiju, geoarheologiju i eksperimentalnu arheologiju, Sekcije za zaštitu arheološkog nasleđa.

Srpsko arheološko društvo je osnovano 1. jula 1883. godine u Beogradu. Prvi predsednik je bio Mihailo Valtrović, arhitekta po obrazovanju, arheolog po vokaciji, prvi profesor arheologije na Velikoj školi. Osnivanju Srpskog arheološkog društva prethodio je period razvoja svesti o očuvanju starina kod Srba. Među prvim začecima arheologije u Srba bio je poziv Zaharija Orfelina iz 1798. godine u kome on, u svom „Slavenoserbskom magazinu“ poziva Srbe u Austrougarskoj da prikupljaju predmete starih kultura i da ih čuvaju od zaborava i uništavanja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *