Pacijent težak oko 190 kilograma pao na pod iz kreveta u KC Niš

Snimci pacijenta na podu i slike krvi u Kliničkom centru u Nišu, uznemirili su javnost Srbije. Reč je o Nišliji, teškom oko 186 kilograma i obolelom od kardiovaskularnih bolesti, a  koji je u subotu oko 16,10 sati pokušao da se okrene gde je pritom skliznuo i pao na pod pored kreveta.

foto: B.S./facebook

U tim trenucima, njegov sin B.S. iz Niša bio je prisutan u sobi na Klinici za poluintenzivnuu negu ove klinike. On je slikao ovu nemilu scenu i postavio slike na jednoj od društvenih mreža.

Ovo moj otac, čovek koji umire na podu novog Kliničkog centra… Šta da radim, kome da se žalim… – napisao je sin Bratislav Stamenković i poslao vapaje za pomoć.

Kako saznajemo nezvanično, sin se sinoć oko 22 sata video sa rukovodstvom kardiovaskularne klinike gde se upoznao sa zdravstvenim stanjem oca.

Prilikom pada pacijenta tu je bila dežurna sestra koja je reagovala hitro i ublažila taj pad. Ona je odmah otišla da zove pomoć da ga vrate na krevet jer je čovek izuzetno težak. Sin nije smeo da prema pravilima da mu priđe i sam ga podiže. pacijent je odmah posle toga odvezen na skener gde se utvrdilo da nije imao nikakve posledice od pada, rečeno nam je na ovoj klinici.

U Kliničkom centru je naložen unutrašnji stručni nadzor kako bi se utvrdili detalji oko ovog slučaja.

Dežurna medicinska sestra se, u trenutku nemilog događaja već nalazila u prostoru pored pacijenta, te je tada, jedino uspela, da mu po unapred utvrđenoj proceduri u takvim situacijama i po školskom primeru, obezbedi tzv. “bezbedan pad na podnu površinu” kako se ne bi povredio, jer sama, to nije mogla da spreči zbog njegove telesne težine, od približno dve stotine kilograma – saopštila je Uprava Kliničkog centra.

Nakon što ga je bezbedno spustila na pod, između kreveta i bolničkog ormarića, koji je pomerila na bezbednu udaljenost  dežurna medicinska sestra je pacijenta pokrila bolničkim prekrivačem i postavila u bočni položaj kako procedure nalažu. Nakon toga je otišla po pomoć.

Istog trenutka, pored dežurnog lekara – kardiologa i dežurne medicinske sestre, u pomoć je pristigao i jedan bolničar, kao i dva radnika obezbeđenja KC Niš, nakon čega je pacijent vraćen u postelju i zbrinut. Pored toga, a kako procedura u takvim situacijama predviđa, pacijent je dodatno pregledan i od strane lekara drugih specijalnosti, te je nakon urađene i neophodne dijagnostike na CT skeneru, utvrđeno da nije pretrpeo povrede prilikom pada, navode u niškom KC.

Izveštaj unutrašnje kontrole o ovomn incidentu biće poznat narednih dana.

M.S.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *