Palilulsko veče pod znakom pitanja – Svi događaji tokom slave Niša (program)

Nišlije za sada ne znaju ništa o tradicionalnoj Palilulskoj večeri koja bi po programu proslave slave Sveti car Konstantin i carica Jelena(3. jun), trebala sutra da se održi. Na gradskom sajtu se u programu navodi da će se ova manifestacija odvijati 3. juna, ali ništa sem toga.

Šetnja građana Episkopskom ulicom tokom Palilulske večeri – foto M.S.

Do prošle godine, program ove manifestacije bio je obelodanjen na sajtu opštine Palilula nedelju dana ranije, a danas je poslednja objava na ovom mediju Uskršnji karneval!? Nišlije ne znaju ni ko će da učestvuje, ni kada počinje ni šta da očekuju od ove manifestacije.

Mi smo pokušali juče da dobijemo predsednika Aleksandra Ždrala. On je bio van zgrade opštine, a sekretarica nam je rekla da ostavimo broj telefona pa će se javiti. Od juče u 12 sati do jutros to se nije dogodilo.

Predsednik je van zgrade, ostavite broj i on će vam se javiti, rečeno nam je u opštini.

Palilulsko veče je trebalo, a tako je bilo dugo godina, oličenje niškog duha. Komšije iz Episkopske ulice su izbacivale stolove ispred svojih kapija i dočekivale goste. Kasnije se ova građanska manifestacija pretvorila u vašar gde se prodaju gaće, brushalteri i slično, ali i pored toga na hiljade građana je znalo da prošeta promenadom i pogleda kulturno umetnički program koji je pripremila opština.

Ove godine, 24 sata ranije, nije poznato ni ko će da učestvuje u programu i šta građani da očekuju od te manifestacije.

Besplatni koncerti, brojne manifestacije i sportski događaji povodom gradske slave

Povodom obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena Nišlije će imati priliku da se besplatno provozaju rimskim dvokolicama po Tvrđavi, da posete besplatne koncerte, kao i mnogobrojne sportske događaje. Sve do nedelje 4. juna, posetioci će moći da uživaju u bogatom programu na više lokacija u gradu.
Ispred TC „Kalča“ danas će nastupiti dečiji hor Osnovne škole „Učitelj Tasa“ sa početkom u 16 i 45 sati. Na istom mestu održava se šahovski turnir u 17 sati, dok u 19 sati sledi program Studentskog kulturnog centra.

2.jun

U Tvrđavi je za sutra najavljeno fotografisanje sa volonterima sa kostimima Rimljana, besplatan turistički obilazak Tvrđave, kao i besplatna vožnja rimskim dvokolicama u vremenu od 16 do 20 sati.
Istog dana će ispred crkve Svetog Cara Konstantina i carice Jelene biti održana liturgija, predaja labaruma i litija sa početkom u 17 sati, a nakon toga se očekuje nastup horova i solista Fakulteta umetnosti na platou ispred crkve.

Istovremeno u Obrenovićevoj ulici za 18 sati najavljen je festival „PozitivNi“, dok će u Oficirskom domu biti otvorena izložba umetničkih radova sa prošlogodišnjeg Nišvila.

3.jun

Bogat program očekuje sugrađane i u subotu, 3. juna kada će se u parku Čair održati festival „PozitivNi“ u periodu od 10 sati do 1 sat posle ponoći.
Tog dana biće odigran turnir na stadionu FK Car Konstantin, dok će na bazenu „Čair“ u 10 časova biti otvoren 14.Međunarodni plivački miting „Trofej Car Konstantin“.

Na keju za 11 sati najavljeno je revijalno gađanje lukom i strelom u organizaciji Streličarskog kluba Niš, dok će se u SC „Čair“ održati Košarkaški turnir u organizaciji Omladinskog kluba „Junior“ sa početkom u 16 sati.

U velikoj sali Univerziteta u Nišu zakazano je otvaranje naučnog skupa „Niš i Vizantija“ sa početkom u 17 i 30.

U Svetosavskom domu u okviru niškog Sabornog hrama najavljeno je svečano otvaranje i koncert Petog Međunarodnog festivala horske duhovne muzike „Muzički edikt“ od 19 i 30.

U parku Čair će biti održan koncert niških bendova od 19 sati do 1 sat nakon ponoći, dok će na amfiteatru na keju posetioci moći da uživaju u besplatnim koncertima u okviru programa „Čekajući Nišvil“, koji će početi u 20 sati. Očekuje nas i tradicionalno Palilusko veče od 21 sat.

4.jun

U Sabornom hramu u Nišu 4. juna obeležavaju se Duhovi, slava Sabornog hrama i litije u periodu od 8 do 11 sati.

Festival „PozitivNi sportski dan“ održaće se istog dana u parku Čair sa početkom u 10 sati i trajaće do 21 sat. U Osnovnoj školi „Dušan Radović“ igraće se utakmica za

3.mesto na Košarkaškom turniru u organizaciji Omladinskog košarkaškog kluba „Junior“. Utakmica počinje u 10 sati.

M.S./D.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *