Pantelej: Izborili se za parkić, sad čekaju na vrtić

Da se slogom i udruživanjem građana može postići i naizgled nedostižno, dokazali su stanovnici Gornjomatejevačke ulice kada su se izborili da umesto još jedne zgrade, dobiju dečiji mobilijar. Najveći problem bio je premala razdaljina između zgrada, ali i nedostatak međublokovskog zelenila i dečijih igrališta. Danas, nakon dve godine od protesta stanovnika naselja Pantelej, stanari zgrada su zadovoljni, ali još uvek čekaju na izgradnju vrtića, koji im je još tada obećan.

Mobilijar za decu napravljen je ovog leta i zadovoljni smo što smo uspeli da stopiramo izgradnju zgrade, ali od vrtića nema trenutno ni traga. Ovaj deo Panteleja se sve više naseljava, puno je dece i vrtić nam je neophodan. Koliko smo upućeni, još prošle godine je trebalo da bude postavljen kamen temeljac, međutim, to se nije dogodilo“, kažu stanovnici Gornjomatejevačke ulice.

Na međublokovskoj površini gde je trebalo da bude izgrađena zgrada, prvo se godinu dana radilo na ozelenjivanju. Zasađeno je drveće, a tek pre oko četiri meseca postavljen je dečiji mobilijar. Međutim, ono na šta danas ukazuju stanari ove ulice je i nebezbednost dece koja se tu igraju, jer je maltene, tek postavljena ograda oko mobilijara, već u lošem stanju.

Ulica je veoma blizu mobilijara i smatramo da je potrebna jača ograda, jer je ovako bezbednost dece ugrožena. Ova ograda je drvena i niska, a i već je uništena, tako da bi trebalo što pre rešiti taj problem i postaviti neku jaču“, ističu oni.

Da podsetimo, nakon protesta stanovnika Somborskog bulevara i Gornjomatejevačke ulice stopirana je izgradnja zgrade, a Gradsko veće Niša je tada usvojilo novi plan detaljne regulacije. U dogovoru sa investitorom ustupljena mu je druga parcela, a planom je predviđeno bilo da umesto zgrade budu izgrađeni vrtić i park. Ovim aktivizmom i zajedničkom borbom građani su dokazali da je ljudskost u nekim slučajevima ipak iznad zakona. Dozvola za gradnju ove zgrade bila je u skladu sa svim propisima, ali, prema rečima stanara, nije bila humana.

Gradjanin.RS / D.N.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *