Paranoičnost i teorije zavere među Srbima u novoj knjizi Žikice Simića

Nedavno je izašla iz štampe knjiga Žikice Simića, doktora sociologije,  “Srbi – između paranoičnosti i naivnosti“ (faktori koji stoje iza srpske paranoje)” u izdanju Prometeja, uglednog novosadskog izdavača.

U knjizi autor se bavi psihologijom teoretičara zavere, mentalnim mehanizmima konstruisanja teorija zavera i njihovim psihološkim funkcijama u srpskom narodu.

Žikica Simić

Na interesantan i originalan način opisuje i psihološkom analizom objašnjava najaktuelnije i najrasprostranjenije teorije zavere u srpskom narodu, za koje (se) veruje da su uperene protiv njega. Ali, i šire od toga.

Bavi se i ostalim oblicima ekstremne nepoverljivosti u ljude, koji se ne mogu podvesti pod teorije zavere. Uporedo se bavi i naivnošću, srpskom karakternom crtom, kao naizgled protivrečnom osobinom paranoičnosti. Dok, s jedne strane, Srbi pokazuju ekstremno nepoverenje u međunarodni faktor (sile, saveze i institucije), domaće institucije sistema (političke faktore i ličnosti) i u međusobnoj komunikaciji (prema svojim sunarodnicima), s druge strane, istovremeno ispoljavaju ogromnu naivnost u vidu podložnosti političkim i ostalim manipulacijama, kao i nerealnim političkim očekivanjima i procenama.

U istraživanjima autor se oslanja na psihoanalitički metod (projekcije i racionalizacije) i bihejvioralni metod.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *