Parking servis želi da naplati 3.300 dinara, iako vam ne odnese vozilo

“Parking servis”(PS) želi da uvede novu “uslugu”, a to je da i ukoliko stignete na vreme da vam ne odnesu vozilo, morate da platite 3.300 dinara jer je počeo proces odnošenja vozila, kaže Jovan Jovanović iz centra za zaštitu potrošača “Forum” koji komentariše “da je to apsolutno nezakonito”.

Ovaj centar je poslao sugestiju Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj grada Niša kako bi sprečio još jedan namet Nišlijama i traži od uprave da ne prihvati ovaj zahtev PS. Igor Vojinović iz “Parking servisa” pak kaže da takva vrsta usluge postoji u zakonu i da je ona uvrštena u cenovnik ovog preduzeća bila i do sada, kao i da nije nova odnosno da se sada samo cena koriguje.

pauk

-Nadzorni odbor JKP Parking servisa je 25. januara ove godine doneo Odluku br. 430/16 o utvrđivanju cena parkiranja i uklanjanja motornih vozila i postavljanju uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila koja vam je dana 26.01.2016. godine dostavljena na odobrenje. Ukazujemo na nepoštovanje Zakona o zaštiti potrošača prilikom donošenja ove Odluke, navodi se u dopisu centra upravi.

Jovan-Jovanović1
Centar za zaštitu potrošača Forum: Jovan Jovanović

– To je odluka koja krši Zakon o potrošačima jer oni žele da naplate novu uslugu koju nisu izvršili građaninu – komentariše Jovanović.

Jovanović objašnjava da u članu 83. Zakona o zaštiti potrošača, u poslednjem stavu stoji:

„Trgovac koji pruža uslugu od opšteg ekonomskog interesa, kao i druga tela koja odlučuju o pravima i obavezama potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa dužni su da osnuju savetodavna tela u koja će biti uključeni predstavnici evidentiranih udruženja odnosno saveza iz člana 132. ovog zakona. Odluke će se donositi po dobijanju mišljenja savetodavnog tela, i to na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način“. Takođe ukazujemo da je za ne poštovanje ovog člana Zakona propisana kazna od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara za pravna lica i od 50.000,00 do 150.000,00 dinara za odgovorna lica u pravnom licu (član 160. tačka 37. Zakona o zaštiti potrošača)“, navodi se u dopisu upravi.

-Još jedna karakteristika ove odluke je ne postojanje nikakvog obrazloženja razloga za utvrđivanjem novih cena usluga, što je verovatno i bio razlog zašto nije zatraženo mišljenje Savetodavnog tela. Potpuno je neprimereno, u vremenu izražavanja velikog nezadovoljstva građana sa radom JKP Parking servisa, da se umesto donošenja odluka za korektniji odnos prema građanima, donosi Odluka o cenama usluga i uvođenju novih nameta kao što je naknada za započeti proces uklanjanja vozila, što znači da će se naplaćivati i namera a ne samo stvarno izvršena usluga – zaključuje Jovanović.

Vojinović pak kaže da do sada nije bilo naplaćivanja kazne ukoliko se “klješta” s pauaka ne postave na gume.

-Mi već imamo cenu u cenovniku za uslugu kada se započne proces uklanjanja vozila, samo što je ta cena računata po kilogramu vozila pa je bila veća od toga. Sada je 50 posto od regularne cene uklanjanja. Tako je sada, a predložena je nova cena što je kad se sagleda sve, jeftinije nego što je sada odnosno to je jedinstvena cena. Kada započne proces uklanjanja (ali nisu postavljena “klješta” prim. aut), a naiđe vlasnik, mi to do sada nismo radili, a po zakonskim pravilnicima postoji mogućnost da to može – navodi Vojinović.

Ukoliko uprava proceni da je ovaj zahtev PS-a zadovoljavajući, to bi trebalo da verifikuje Gradsko veće Niša.

M.S.

7 Comments

 1. To što zakon možda to omogućuje ne znači da je to ispravno. Pre 150 godina je u SAD bilo zaknom dozvoljeno robovlasništvo i je l’ to bila dobra stvar? Ne! I zato prestanite da se krijete iza nekog tamo zakona koji je krivo postavljen, nego se i vi potrudite da se on ispravi.

  1. Ima … ali neće da ih strpa ! Svi oni pr…de u istu
   tikvu ! Nek im grad Niš , pokloni još 2-3 podzemne garaže,
   za „tekuću likvidnost“ i gledaj im čudo… do 24.aprila.

 2. Predlažem, da svaki vlasnik automobila iz niša JKP ¨Parking servisu¨ poreed ¨troškove¨ pokušaja odnošenja i troškove odnošenja automobila plaća i godišnji porez za bezbedno eventualno odnošenje ili pokušaj odnošenja automobila.

  Pa ljudi, daj te jednom zadovoljimo te haračlije,životni standard u Srbiji raste, a direktoru i njegovima u „Parking servisu“ plate nikako da skoče.

  1. slažem se pošto smo im poklonili trotoare i ulice koje su izgradili naši roditelji iz samodoprinosa od drugog svetskog rata pa naovamo ja predlažem taksu za parking servis prilikom registracije vozila a G. Banđur da napravi algoritam kolko bi to trebalo da iznese .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *