Patrijarh Aleksandrijski Teodor II u poseti Srbiji i Nišu

Patrijarh Aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi boraviće sljedeće nedjelje u zvaničnoj posjeti patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). U protokolu posete koja se može videti na plakatu, posetiće u utorak 27. septembra i Niš. Vesrnici će moći da dočekaju Patrijarha Teodora u 18 sati u Sabornom Hramu u Nišu.

Klik za uvećanje

Teodor Drugi će se tokom boravka u Srbiji sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem i vodećim ličnostima političkog i društvenog života.

Centralni događaj posjete biće Sveta liturgija koju će patrijarsi s arhijerejima služiti u nedelju, 24. septembra, u hramu Svetog Save na Vračaru.

Irinej i Teodor Drugi će razgovarati o problemima s kojima se suočavaju dve crkve, pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, kao i o duhovnim uzrocima i posljedicama seobe i stradanja naroda, posebno s afričkog kontinenta.

Značajna tema razgovora biće brojna pitanja duhovnih uzroka i posledica aktuelne i u novijoj istoriji nezabilježene seobe, egzodusa i stradanja naroda.

Patrijarh Teodor Drugi će, zajedno sa patrijarhom Irinejem, posjetiti najznačajnije srpske svetinje – Žiču, Studenicu i Sopoćane, Pećku patrijaršiju i Dečane, kao i Ravanicu, Ćele-kulu i Saborni hram u Nišu.

Teodor Drugi je za patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike izabran 9. oktobra 2004. godine, nakon što je u padu helikoptera blizu Svete Gore poginuo patrijarh Petar, a ustoličen je 15 dana kasnije u Blagoveštenjskom hramu u Aleksandriji.

Ko je pravoslavni Papa i Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike g. Teodor?

Od 2004. godine, Predstojatelj Aleksandrijske Crkve je Teodor II, koji nosi titulu: Njegovo Blaženstvo Papa i Patrijarh velikoga grada Aleksandrije, Libije, Pentopolja, Etiopije, sve zemlje egipatske i sve Afrike, Otac otaca, Pastir pastira, Arhijerej arhijereja, trinaesti apostol i sudija vaseljene.

Dostojno noseći ovu starinsku kićenu titulu, koja oslikava ugled i uticaj Aleksandrijske Patrijaršije i njenih predstojatelja u svim vekovima istorije Crkve, Njegovo Blaženstvo g. Teodor II je naslednik mnogih svetih arhiepiskopa i patrijaraha aleksandrijskih. Apostolski širi Hristovu nauku na afričkom kontinentu izvršujući Božju volju i Božje delo da svi narodi dođu u poznanje Istine.

Patrijarh Teodor je rođen na Kritu 1954. godine. Završio je slavnu Rizarijevu bogosloviju u Atini, kao i Teološki fakultet Aristotelovog Univerziteta u Solunu. Studirao je i istoriju umetnosti, književnost i filosofiju u Odesi.

U manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Iraklionu, na Kritu, primio je monaški postrig 1973. godine, a od 1975. do 1985. godine služio je kao arhiđakon i sekretar Mitropolije lampijske i sfakijske, gde je pokazao veliki trud i uspeh u propovedanju i u parohijskoj i filantropskoj službi.

Patrijarh aleksandrijski Nikola VI imenovao ga je 1985. godine za Egzarha patrijaraškog trona u Rusiji, sa sedištem u Odesi.

Tokom boravka u Odesi, najpre kao student istorije umetnosti i filosofije, a kasnije kao egzarh Aleksandrijske Patrijaršije, više puta je posetio Srbiju i upoznao srpski narod i mnoge srpske arhijereje, koji su u njemu stekli iskrenog i dragocenog prijatelja. U Odesi, gde je osnovao Institut za helensku kulturu i Muzej „Filiki Eterija”, boravi do 1990. godine, kada je rukopoložen u čin arhijereja, postavši episkop kirinski. Bio je predstavnik patrijarha Partenija III u Atini i njegov stalni pratilac tokom misionarskih putovanja po Africi, prilikom poseta sestrinskim pomesnim Crkvama, tokom bogoslovskih konferencija…

Patrijarh aleksandrijski Petar VII imenuje ga 1997. godine za svog vikarnog episkopa za grad Aleksandriju, a ne dugo zatim izabran je za mitropolita Kameruna i Centralne Afrike. U tom periodu, na korist Crkvi i narodu Kameruna, počinje da se iskazuje njegov izvanredan dar za organizaciju i misiju: gradi hramove, škole i bolnice, pružajući nesebičnu pomoć mnogobrojnim siromašnim i potrebitim žiteljima Centralne Afrike.

Mitropolit Zimbabvea postaje 2002. godine, kada pokreće svojevrsnu duhovnu obnovu tako što osniva misionarske i kulturne centre u Harareu i drugim gradovima, mobilne klinike zdravstvene zaštite, tehničke i medicinske škole. Takođe, podiže nove hramove i pomaže pri osnivanju novih parohija i grčkih zajednica u Bocvani i Angoli.

Posle velike tragedije, kada je u padu helikoptera blizu Svete Gore Atonske poginuo patrijarh Petar, izabran je 9. oktobra 2004. godine za Patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike. Ustoličen je u drevni tron patrijaraha aleksandrijskih 24. oktobra 2004. godine u Blagoveštenjskom hramu u Aleksandriji, u prisustvu mnogih poglavara i predstavnika Crkava, najviših državnih predstavnika Egipta i Grčke, kao i desetinâ hiljadâ pravoslavnih hrišćana.

Trud koji Njegovo Blaženstvo projavljuje u svom apostolsko-misionarskom radu, velika ljubav prema svakom čoveku Afrike, bilo da je on Grk, Arapin ili crni Afrikanac, blagodatno deluju i preobražavaju ceo afrički kontinent. Ako se tome doda i njegov uspeh u rešavanju najosnovnijih pitanja ljudske zajednice, pitanjâ mira i slobode, siromaštva i gladi, onda sve to oglašava u njemu dragog gosta, pritom i istinskog prijatelja srpskog naroda. Sa pobožnom radošću, otvorenog i gostoljubivog srca, treba da dočekamo ovog Božjeg čoveka i da zaištemo i dobijemo njegov apostolski blagoslov i njegove očinske molitve.

M.S./vidovdan.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *