Penzioneri do nove lične karte i nakon isteka roka?

Iako je Zakon o ličnoj karti, koji je stupio na snagu još pre pet godina predvideo da do kraja ove godine svi građani Srbije umesto ličnih isprava na starim obrascima poseduju, odnosno podnesu zahtev za izdavanje nove biometrijske lične karte, oni koji ne budu stigli, moći će to da urade i nakon isteka zvaničnog roka, navode iz niške Policijske uprave.

161031-licnakarta

U odgovoru nadležnih, našoj redakciji potvrđeno je da će, i pored toga što policijski službenici rade punim kapacitetom zbog izuzetno velikog interesovanja i velikog broja zahteva za zamenu starih obrazaca, „krajnji rok“- 31. decembar ove godine, ipak biti produžen.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti („Službeni glasnik RS“ broj 36/11) koji je stupio na snagu 04.06.2011. godine, propisuje da lične karte izdate na starom obrascu važe do roka navedenog u istim, a najduže do 31.12.2016. godine, stoji u zvaničnom odgovoru PU Niš, a po osnovu zahteva za informacijom od javnog značaja, gde se dodaje i da, iako rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu nije produžen, građani će i nakon isteka navedenog roka moći da podnesu zahtev za zamenu lične karte na starom obrascu, a koje će se građanima izdavati po hitnom postupku.

Ono što je u ovom saopštenju zbunilo i nas, ali i Nišlije koje smo zatekli ispred MK „Filip Kljajić“, koji nisu ni bili upoznati sa „novom„ informacijom, kao ni šira javnost očigledno, jeste pitanje čime će se legitimisati oni koji na red za predaju zahteva stignu naredne godine.

Znate ja imam 76 godina, i pre nego što sam došao ovde da stojim u redu, unuk je probao da mi elektronskim putem zakaže za predaju zahteva ali j to bilo nemoguće i zato sam ovde, gde u najmanju ruku vlada panika, a sada mi vi dolazite sa informacijom da sam to mogao da učinim i u novoj 2017. godini i besan sam što to nisam znao, veli Milutin iz Medoševca, koji se pita šta će biti sa njegovom penzijom ako sada odustane, jer ne zna da li će moći da koristi staru ličnu ispravu.

Bez obzira na to što ni „Građanin“ nije uspeo da dobije jasan i zvaničan odgovor na pitanje o eventualnom produžetku važenja stare lične karte, a sve do dobijanja nove, kao ni to da li ova „novina“ važi na teritoriji cele zemlje, prema nezvaničnim informacijama koje imamo, to bi trebalo da bude „logičan sled okolnosti“.

Zvanična interna policijska depeša o produžetku roka za predaju zahteva i nakon ove godine stigla je u Niš još pre dve nedelje, ali ne znam zašto još nije istanuta i zvanično na oglasnoj tabli, i prema onome što sam ja mogao da čujem i shvatim, rok je produžen za nekoliko meseci a možda i čak više, i u razgovoru sa kolegama a vodeći se i logikom, ako je tako onda bi trebalo da „trajne“ lične karte važe do trenutka zamene za novu, objašnjava naš izvor iz policije koji dodaje da svaki građanin mora da poseduje dokument za legitimisanje.

Zbog ovih nedoumica, „Gradjanin.rs“ uputio je zahtev za informacijom i MUP-u RS, ali do objave ovog teksta, odgovor nije stigao.

Zahtevi i na kućnom pragu

Iz niške policijske uprave navode da je, „ukoliko lice zbog invalidnosti ili bolesti nije u mogućnosti da lično podnese zahtev za izdavanje lične karte, neophodno da neko od članova porodice obavesti policijske službenike, pri čemu je u obavezi da priloži dokaz o sprečenosti lica. Ukoliko se utvrdi opravdanost, po prijemu obaveštenja, ovlašćeno lice će, van prostorija policijske uprave- na kućnoj adresi, u Zdrastvenoj ustanovi, Domu za stara i nepokretna lica… primiti zahtev i izvršiti akviziciju potrebnih podataka“, stoji u saopštenju. Nakon izrade, isprava biće uručena lično, na isti način, a čitava ova organizacija pada na teret lica ili staratelja koji vodi brigu o njemu.

Produženo radno vreme

Podsećamo, od 1.DECEMBRA DO 31. DECEMBRA zbog obima posla promenjeno je radno vreme za prijem zahteva u sledećim mesnim kancelarijama:

NAZIV POLICIJSKE ISPOSTAVE RADNO VREME
RADNI DANI VIKEND
MK „FILIP KLJAJIĆ“ 08h-20h 08h-20h
PI „PANTELEJ“ 08h-20h 08h-20h
PI „BRZI BROD“ 08h-14h 08h-20h
PI „MEDIJANA“ 08h-14h 08h-20h
PI „NIŠKA BANJA“ 08h-14h
PI „CRVENI KRST“ 08h-20h zakazano samo putem interneta

N.Marković

1 Comment

  1. И шта ће бити са онима који не успеју да до тих рокова да стану у ред и узму личну карту? По логици коју намеће закон ови грађани ће бити проглашени народним непријатељим или?
    Створена је таква паника да код оних који су нервно лабилнији тај проблем изазива депресију и протест против државе.
    Зашто стављати така ограниченја? Док постоји потреба да ова служба ради у две смене, радиће,а можда је паметно отворити још неки шалтер.Постоје и овакви случајеви да документа која се издају у месним канцеларијама нису тачна после преноса података из старих матичних кнјига, па се и на томе човек исцрпљује, а речено је да су сви подаци у компјутеру и да не треба вадити нова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *