Pismo Nišlijke: Zašto moj muž (preduzetnik), dete i ja ne možemo da overimo zdravstvene knjizice

Verujem da nismo jedini koji „mučimo tu muku“. Volela bih da šira javnost ima uvid i čuje šta se dešava malim preduzetnicima u našoj državi.

foto gradjanin.rs slobodna ilustracija

Naime, moj muž je privatnik (frizer) već celu deceniju unazad. Uvek je uredno držao prijavljenu radnju, plaćao poreze i ostalo.

Tokom cele 2016-te godine je po savetu knjigovodje uplaćivao porez i doprinose po istoj osnovici kao i u 2015-oj godini jer rešenje o porezu za 2016tu nije stizalo na vreme.

Kada je februara 2017te stiglo rešenje za 2016-tu moglo se videti da je porez bio uvećan za hiljadu i nesto dinara, i ta razlika je na godišnjem nivou iznosila oko 22 hiljade dinara.

Kada smo otišli da overimo knjižice, rečeno nam je da je račun u blokadi zbog dugovanja od 22 hiljade. Kada se to plati moćićemo da overimo knjižice.

Moje pitanje je – govori se da u javnom sektoru ima višak zapošljenih, znači ima ih i više nego dovoljno, zašto se onda posao ne obavlja na vreme? Zašto onda CELU GODINU kasni rešenje o porezu? Zašto trebamo mi da plaćamo penale zbog njihove neažurnosti? Zbog njihovog kašnjenja i njihovog nerada? Kažnjeni smo jer smo redovno plaćali? Bukvalno unapred, bez odgovarajućeg rešenja?

Po mom mišljenju fer je da dozvole overu knjižica redovnim platišama, a da se da neki odgovarajući rok otplate te razlike dugovanje, omogući plaćanje na rate… Jer svakako u ovom vremenu kakvom živimo izdvojiti 22 hiljade dinara za neplanirani trošak u porodici sa malim detetom gde samo jedan roditelj radi je – bajka.

Tatjana Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *