Planinari juga Srbije osvojili najviši vrh Balkana (FOTO)

Planinari juga Srbije, predvođeni planinarsko društvom Suva Planina popeli su se na najviši vrh Balkana, Musalu koji se nalazi na planini Rili u Bugarskoj, na nadmorskoj visini od 2.925 metara nadmorske visine.

Nenad Minčić, jedan od organizatora akcije kaže da je bilo 23 člana u ekspediciji iz Suve planine, Železničara, Ozrena iz Sokobanje, kao i Moriča iz Vlasotinca i jedan planinar iz Pirota.

Uz malo kašnjenje na granici, kao i putovanju po prijatnom vremenu stigli smo do Boroveca -1315 m n.v. u podnožju Rile. Nakon kraće papuze i dogovora, krenuli smo gondolom ka Jastrebecu – 2369 m n.v. A onda,Musala vrh Balkana bila je pred nama. Lepotu pejzaža natkrivali su lagani oblaci. Sama staza se prostirala posred ski staza koje su sada imale nežnu zelenu boju, kao kontrast tamnom zimzelenom rastinju bora krivulja (Pinus mugo), kao i belini stena na samom vrhu i ostataka snega u uvalama. Kroz glavu mi je prošla pomisao da je koliko pre par meseci tu bilo dva i po metara snega – priča Minčić.

Sam prolazak oblaka preko Alekovog jezera i lagano kotrljanje uz strme padine planine je samo upotpunio doživljaj planine. Krenuli su stazom pored samog jezera, pa uz strme padine ukrašene čarolijama vode koja se spuštala u vidu veselih neobuzdanih potoka i slapova. Oči su žudno letele sa jednog na drugi prizor sa namerom da sve zabeleže i potisnu duboko, ostave u sećanju. Tako su od jednog do drugog, trećeg jezera, stigli do drugog doma na samoj stazi, hiže Ledno jezero, nakada hiža Everest 2710 m n.v. i do samog Lednog jezera.

Staza se delila na dva dela, pa se i grupa podelila na dva dela, jednu odvažniju koja je željna adrenalina, krenula put Musale preko stena, a drugi deo grupe je adrenalin ostavio za sam vrh i krenuo lakšim putem.

Uz lepotu druženja sa planinarima koji su se već spustali sa planine, kao i snagom planine koja nas je vukla sebi grupa se popela na krov Balkana, mnogo lakše nego što su mnogi očekivali. Musala 2925 m n.v. je svoje vidike delila sa ushićenim planinarima.U grupi su bili i Biljana i Igor Jovanović, od pre par dana novi članovi pd Suva Planina, koji su svoj prvi uspon na neku planinu podarili Musali, a da radost bude veća Igor je na samom vrhu sa nama proslavio i svoj rođendan, prepričava Minčić ovaj lep događaj.

gradjanin/Nenad Minčić

1 Comment

  1. Cekaj malo, dosli autobusom do Boroveca, onda na gondolu na 2360m i zatim „planinarili“ na 2900m. To je 500m vertikalnog uspona. Ja se secam akcija od pre 20-ak godina kada se islo zimi, bez gondole. Ovo mu dodje kao poslepodnevna setnja za penzionere. Uz to, taj uspon od 2600 do 2900 nije nimalo zahtevan. Otprilike je kao peske doci iz centra Nisa do restorana Amerikanc.

    Moj predlog za sledeci „izazov“: izlazak na Olimp. Autobusom do pred vrh, 2 sata setnje i osvojen vrh bogova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *