Plate „rastu“ samo u državnim, a ne i u privatnim preduzećima?

Svedoci smo da je život u Srbiji pa i u Nišu postao „skup“. Plate stagniraju, a početkom novembra su mnogi artikli poskupeli. Juneće meso, hemija i mnoga druga roba poskupela je za pet do 10 odsto, a iz države se odmah čulo da se planira povećanje plata u državnom aparatu. U privatnom će očigledno sve ostati isto kao i do sada uostalom.

Plate u državnoj službi se kreću od 35.000 do 40.000 dok je to kod velikog broja radnika u privatnom sektoru „misaona imenica“.

Fiskalni savet je povodom predloga budžeta za narednu godinu kritikovao rast plata u javnom sektoru, za koji smatra da je neopravdan. Ipak, tim povećanjima se čuva neka vrsta biračkog tela tako da je vrlo moguće da će ove, ali i sledeće godine državni službenici moći da održe trku sa poskupljenjima.

Sve bi bilo u redu da jedan veliki broj službenika zaista radi svoj posao. To u državnom aparatu nije tako pa se zato u Srbiji i dalje najviše ceni državna služba, umesto da bude obrnuto – rečeno nam je iz Regionalne privredne komore u Nišu.

Kad je reč o platama u javnom sektoru, treba najpre podsetiti da su one 2014. godine bile smanjene, pa se sada ne može govoriti o nekom ozbiljnijem povećanju.

Ljubodrag Savić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta komentariše stav predsednika Fiskalnog saveta Srbije Pavla Petrovića da će plate u 2019. godini, u proseku biti uvećane za devet odsto, što je ekonomski neopravdano i što je dvostruko više nego u privatnom sektoru.

Pitanje je da li će i posle ovog povećanja svi doći na nivo iz 2014. godine ili biti neznatno iznad tog nivoa. A u međuvremenu prošle su već četiri godine. Kada bismo to podelili, onda bismo došli do podatka da je to povećanje 2-3 odsto na godišnjem nivou“, kaže Savić.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ukazao je krajem prošlog meseca povodom Predloga budžeta za 2019. godinu, da će plate u javnom sektoru porasti više nego što je opravdano, i to dvostruko više nego u privatnom sektoru.

Prosečna neto plata u javnom sektoru će porasti za devet odsto, a rast plata u privatnom sektoru će biti upola manji. To se desilo 2018, a to se sada planira i za ovu godinu, što nije dobro, nije ekonomski opravdano i time se potkopava i privredni rast zemlje“, rekao je Pavle Petrović.

Privatnici u Nišu pak kažu da rade u netržišnim uslovima i da su hendikepirani što moraju da rade po surovim tržišnim uslovima.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *