Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije – 3D Srbija

Neizgrađeni putevi i nepristupačnost terenu su samo neki od razloga zbog čega pojedini kulturni objekti ostaju zanemareni od strane turista. Ipak, zahvaljujući grupi stručnjaka sa Elektronskog fakulteta u Nišu i arheologu Julki Kuzmanović Cvetković, ovo više neće biti problem.

Tim koji broji tri člana i nekoliko saradnika uradio je 3D platformu na kojoj su predstavljeni objekti kulture i koji se mogu virtuelno obilaziti. Platformi je moguće pristupiti sa bilo kog uređaja odlaskom na sajt sa 3D modelima. Pored modela, za čiju virtuelnu posetu su potrebne VR naočare, na sajtu se nalaze i osnovne informacije o tome kada su objekti izgrađeni, šta ih čini kulturnim dobrima i dodatne zanimljive informacije o okolini.

Njih je za sada četiri, ali planiraju da u budućnosti predstave sva nepokretna kulturna dobra u Srbiji. Trenutno je preko platforme moguće posetiti Latinsku crkvu u selu Matejevac u okolini Niša, Ivanovu kulu u opštini Kuršumlija, manastir presvete Bogorodice u okolini Kuršumlije i crkvu svetog Apostola Petra i Pavla kod sela Rsovci kod Pirota.

Nikola Stojanović, jedan od članova tima, kaže da se na fakultetu već duže vreme bave fotogrametrijom, odnosno vrstom 3D skeniranja. Pored toga, već dve godine se organizuje i „Dan dronova“.

Kada smo došli na ideju da spojimo tehnologije i skeniramo objekte pomoću quadkoptera, odmah smo se dogovorili da to budu objekti od kulturno istorijske vrednosti, i to oni koji su teško dostupni i manje poznati široj javnosti“, kaže Stojanović.

Odabrani objekti spolja su snimani dronom a unutrašnjost je, ukoliko je to bilo moguće, snimana kamerom sa uglom snimanja od 360 stepeni. Na osnovu snimaka rade se fotografije kojih po objektu obično bude između 500 i 600, da bi se uz pomoć tehnologije za izradu video igara uradio realističan 3D prikaz kroz koji je moguće kretati se. U nekim slučajevima može se pristupiti virtuelnoj šetnji oko objekta „orbit“ stilom dok je neke moguće videti iz prvog lica. U zavisnoti od toga kako se objekat predstavlja zavisi i koliko će trajati rad na njemu.

Samo snimanje modela traje nekoliko sati, međutim postprodukcija mnogo duže. Ako se objekat predstavlja u „orbit“ stilu traje nedelju dana, ali ako je u prvom licu gde se vidi mnogo više detalja na objektu potrebno je mnogo više od nedelju dana“, kaže Stojanović.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Ukoliko projekat bude nastavljen, čemu se članovi tima nadaju, u planu je predstavljanje deset novih objekata.

(Slovojuga.rs, I.Preradović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *