Pljušte kazne: Komunalna policija za dva meseca kaznila više ljudi nego 2016. godine

Pripadnici niške komunalne policije, od kako su početkom marta dobili veća ovlašćenja, za samo dva meseca izdali preko 230 prekršajnih naloga, koliko iznosi ukupan broj naplaćenih kazni tokom cele prošle godine. Kako sada, umesto prekršajnih prijava izdaju prekršajne naloge, u ovoj službi ističu da je, osim što je podignut nivo rada, ovo odličan način da „motivišu“ Nišlije da se pridržavaju propisanih pravila.

Iako je, prema rečima nadležnih iz Komunalne policije, tokom 2016. napisano preko dve hiljade prekršajnih prijava, epilog na sudu je bio dosta drugačiji. Tek nešto više od dve stotine njih, proglašeno je osnovanim, te je nakon toga i naplaćeno, što je i rezultiralo slabijim punjenjem gradske kase. Međutim, od pre tri meseca, svako nepoštovanje komunalnog reda koje su uočili i prepoznali komunalni policajci, znatno je strože kaznjavano.

Sve ono što je prepoznato kao kršenje komunalnog reda, upravo se sada kažnjava i sankcioniše kroz prekršajne naloge koji se izriču na licu mesta, ili u slučaju da se lice ne zatekne na licu mesta, u skladu sa zakonom se šalje na kućnu adresu, tako da je naplata stoprocentna, objasnio je Milan Đorđević, iz niške Komunalne policije gostujući na Niškoj televiziji.

Milan Đorđević

Prema navodima Đorđevića, svi pripadnici na čelu sa nadležnima otvoreni su za svaki vid saradnje sa građanima, ali ujedno naglašava da je neophodno da ih pozovu u trenutku dešavanja, da bi odmah po dolasku mogli i da sankacionišu lice koje čini prekršaj.

Jedan od problema sa kojim se najčešće sreću niški komunalci je i prodaja na veliko iz kamiona u blizini gradskih pijaca, pa je, kako ističu, odličan potez to što su sada 24 sata na terenu kod tvrđavske pijace.

Mi smo sada dobili prostoriju koju delimo zajedno sa komunalnom inspekcijom GO Crveni krst, i sem danju mi smo i noću konstantno na terenu, tako da osim preventivno delujemo i represivno i imamo uspeha u tome, veli Đorđević.

Minimalne kazne za fizička lica su 5.000 dinara, 12.000 za preduzetnike i 60.000 za pravna lica, dok u ekstremnim slučajevima pravna lica mogu biti kažnjena i do 150 hiljada. Olakšavajuće je to, što se kazne mogu platiti u roku od 8 dana sa umanjenjem od 50 odsto, inače se u suprotnom plaća pun iznos. Za sve one, koji misle da mogu da se „provuku“ i ne plate, novina je neće moći da podignu dokumenta poput lične karte, pasoša, vozačke dozvole.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *