Po nalogu EU: Oko 120 porodica u naselju Crvena Zvezda dobilo struju posle šest meseci

Evropska komisija za zaštitu ljudskih prava naložila je Elektroprivredi Srbije da po hitnom postupku uključi struju Romima iz naselja Crvena Zvezda u Nišu tako da su sijalice u oko 120 tamošnjih domova ponovo zasijale. Romi iz ovog naselja preko šest meseci nisu imali struju jer su isključeni zbog ukupnog duga od oko osam miliona dinara.

Isečak sa You tube

U dopisu koji je stigao iz komisije EU se jasno navodi da ovim ljudima među kojima ima preko 60 dece niko nije smeo da isključi struju jer to ne samo da nije po zakonu nego je i potpuno nehumano jer se uskraćivanjem električne energije, kako piše, krše ljudska prava. U ovom spisu se naveden rok da se Romima u Crvenoj Zvezdi uključi struja u roku od osam dana što je i učinjeno pre tri dana.

Ovaj slučaj pokreće goruće pitanje u Nišu gde prema podacima Centra za zaštitu potrošača „Forum“ postoji najmanje 4.500 porodica kojima je struja isključena po raznim osnovama, a gde takođe živi na stotine starih, iznemoglih, bolesnih i dece. Sada je pitanje da li svi u Nišu kojima je isključena struja zbog „friziranih“ računa imaju ista prava.

Kariman Alijević, jedan od aktivista koji je ukazivao na ovaj problem kaže da dug od osam miliona dinara uopšte nije realan jer je oko 120 porodica priključeno samo na dva strujomera.

Niko od tih Roma ne kaže da neće da plaća struju, baš naprotiv. sadašnji obračun električne energije je tako skrojen da oni sa dva strujomera za minut uđu u crvenu zonu koja je četiri puta skuplja od uobičajne potrošnje tako da se dug značajno nakupio. Svako ko vidi uslove u kojima žive ovi ljudi, jasno je da ne mogu tolike račune da naprave – kaže Alijević.

Problemi u ovom divljem naselju svakako bi trebali da se rešavaju, od divljih deponija do struje. Za sada je najvažnije da po zimi koja je već nekoliko dana u minusu meštani i deca iz Crvene Zvezde imaju električnu energiju, a na gradskim institucijama je da rešavaju socijalne i druge probleme.

M.S.

1 Comment

  1. Bilo bi lepo da se prvo doooobro informisete da li je zaista NEMOGUCE da 120 porodica na 2 strujomera naprave toliki racun i udju u crvemu zonu! Naravmo da je moguce!
    Informisite se da ne bi pisali gluposti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *