Po prvi put: Opelo stradalima održano u republičkoj, ali ne i u gradskoj kapeli

Po prvi put od 1999. godine kada su 7. maja kasetne bombe ubile četrnaestoro Nišlija, u kapeli pored niške tvrđave nije održano opelo za stradale iz Niša u ratu SR Jugoslavije i Nato alijanse. Opelo stradalima je održano preko puta, na spomeniku koji je postavila republička vlast.

Komemoracija ispred republičkog spomenika

Niš je sigurno jedini grad u Srbiji koji ima dva spomenika posvećena istoj tragediji. Prvi spomenik, kapela – tada 1999. godine je podigla gradska vlast oličena u gradonačelniku Zoranu Živkoviću i predsedniku Izvršnog odbora Branislavu Jovanoviću. U toj kapeli i građani iz okoline pale sveće, a tu se nalazi i spisak 44 osobe koje su izgubile život od bombi u ratu.

Gradska kapela

Do danas, svake godine, opelo se služilo tu, a onda su pozvani gosti odavali počast na spomeniku kod keja koji je podigla republička vlast.

Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša kaže da je ovo obeležavanje stradalništva uvršteno u republički kalendar manifestacija i da je verovatno danas iz tog razloga, opelo održano na keju, a ne pored tvrđave.

Na obeležavanju je jutros bio i Zoran Milošević, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja koji je „Građaninu“ rekao „da se žrtve ne mogu deliti“.

Ovaj komemorativni skup je organizovala lokalna samouprava tako da je to više pitanje za njih. Strašno je šta se dogodilo ovde na današnji dan – rekao je Milošević za Građanin.

Na obeležavanju su bili gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, predsednik opštine Miroslav Milutinović , načelnica Nišavskog okruga, Dragana Sotirovski, predstavnici Vojske Srbije i drugi.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *