Počasnom paljbom sa Tvrđave i izložbom Vojnog muzeja počinje obeležavanje Dana državnosti

Povodom početka obeležavanja Dana državnosti koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije, Garda Vojske Srbije će danas, u 16 sati izvesti počasnu artiljerijsku paljbu na tri lokacije u zemlji, među kojima je i niška Tvrđava. Takođe u Domu Vojske biće otvorena i izložba Vojnog muzeja.

Uoči praznika, u sredu, 14. februara pripadnici Garde Vojske Srbije, u 16 sati izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu na tri lokacije: sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu.

U Domu Vojske Srbije u Nišu istog dana biće otvorena izložba Vojnog muzeja pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“. Posetioci će imati priliku da razgledaju retko izlagane eksponate koji svedoče o osnovama moderne srpske državnosti, kao i o spremnosti naroda i vojske da beskompromisno brane stečenu slobodu.

Takođe, povodom praznika posetioci će imati priliku da vide i deo naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije. Građani Niša će moći i da na nebu iznad grada gledaju prelet avijacije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *