Počela hiperdezinfecija poplavljenih područja

U cilju zaštite zdravlja stanovništva poplavljenih područija opštine Palilula, stručni tim Instituta za javno zdravlje Niš otpočeo je u utorak, 28.aprila akciju hiperdezinfekcije površina i objekata u Novom selu, koji su bili pod vodom u nedavnim poplavama. „Zbog kiše i vlažnog zemljišta, trenutno se ne mogu tretirati dvorišta i okolina koja je bila pod vodom, izjavio je Mihajlo Spasić, lekar u niškom Institutu, pa će ovom akcijom, u narednih nekoliko dana, biti obuhvaćeno dezinfikovanje unutršnjosti oko stotinak stambenih objekata.

pocelaPredsednik Gradske opštine Palilula, Boban Džunić, sa saradnicima, obišao je ovo naselje i sa meštanima razgovarao o saniranju posledica poplava, stanju životne sredine i zdravlju stanovništva. Da voda više ne bi plavila ovo i druga područja naše opštine neophodno, podsetio je predsednik Džunić, da se uskoro završe kolektori i ponudi odgovarajuće rešenje zaštite od plavljenja.

Stanovnici ovog naselja kažu da sada imaju problem sa komarcima i zmijama. Brine nas i račun za struju, kaže Ljubiša Stamenović, koji će sigurno biti uvećan zbor neprekidnog rada pumpi više od 22 dana.

U vezi izveštaja Instituta, koji je sačinjen po zahtevu opštine Palilula, da „postoji rizik po zdravlje stanovništva u smislu: pojave crevnih zaraznih bolesti putem higijenski neispravne vode iz poplavljenih individualnih vodnih objekata, zdravstveno nebezbedne hrane sa poplavljenih obradivih površina i kontaktom, organizovana je tribina u selu Čokot a predstoji i intezivan zdravstveno-vaspitni rad sa stanovništvom na poplavljenom području.

Gradska opština Palilula je sredinom prošle godine potpisala protokola o saradnji u oblasti promocije zdravlja i radu na projektima sa Institutom za javno zdravlje u Nišu. (D.Vidojković, EKOpolis)

Fotografije Dragan Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *