Počela proba novih zračnih aparata u KC Niš

Dva nova zračna aparata koje su država i resorno Ministarstvo donirali niškom Kliničkom centru, nakon višemesečnih priprema prostorija i montaže, od početka ove nedelje puštena su u “probni rad”. Ukoliko sve bude kao što je i planirano, prema rečima Uprave ove zdravstvene ustanove, dva najmodernija akceleratora će već od idućeg ponedeljka raditi punim kapacitetom.

aparat
Novi zračni aparat

Od ukupno četiri aparata, nama je država dala dva, i nakon što smo sve podrobno pripremili, odradićemo prvu nedelju probno, a od iduće ih i zvanično puštamo u rad, i to će umnogome pomoći našim pacijentima koji dolaze iz čitavog regiona na terapiju u naš centar. U toku je tender za javnu nabavku još jednog akceleratora, tako da je naš plan da u 2017 godinu nemamo liste čekanja, već da svi pacijenti mogu normalno i pravovremeno da prime propisanu dozu izjavio je prof.dr Zoran Radovanović, prvi čovek KC.

klinicki-centar

U niškom KBC, lista onkoloških pacijenata koji čekaju na zračnu terapiju je, prema poslednjim podacima broji oko 600 ljudi. Iako se zantno smanjila od kako su aparati počeli da rade i vikendom u dve smene, stavljanje “u pogon” novih zračnih akceleratora trebalo bi da već za nekoliko meseci prepolovi tu listu, tvrde u Upravi.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *