Počelo lečenje Hanterovog sindroma u Aleksincu

Lekari dečijeg odelenja Opšte bolnice u Aleksincu počeli su sa lečenjem 13 godišnjeg Marka Radulovića od jedne vrlo retke bolesti koja se zove Hanterov sindrom. Aparat , odnosno infuziona pumpa donacija je Univerzitetske dečije klinike iz Beograda.

Aleksinačka bolnica je prva u Srbiji koja je prihvatila da leči ovakvu vrstu bolesti u lokalnoj sredini. Dečak Marko Radulović, inače učenik 7 rezreda Osnovne škole Vuk Karadžić iz Žitkovca morao je do sada, da svake nedelje odlazi na terapije sa ocem Sašom i majkom Danijelom u Beograd.Aleksinačka bolnica je prva u Srbiji koja je prihvatila pacijenta do tada lečenog na tercijarnom nivou da bude lečen u svojoj lokalnoj bolnici.

Za pacijenta, koji je do sada gubio jedan dan na dolaske u Beograd, to znači bolji kvalitet života, a u isto vreme su bezbednost terapije i bezbednost pacijenta očuvani.

Pacijent će imati periodične kontrole u Beogradu i zbrinjavanje nekih dugoročnih komplikacija, koji i po opremi i po iskustvu prevazilaze kapacitet aleksinačke bolnice, ali za sve ostalo nema sumnje da su pedijatri u bolnici u Aleksincu sposobni da odgovore na sve izazove i eventualne komplikacije – kaže doc. dr Goran Čuturilo, šef Odseka medicinske genetike u Univerzitetskoj dečijoj klinici.

Dobijeni aparat, koji je dopremljen u aleksinčku bolnicu, osim kod lečenja pacijenta obolelog od Hanterovog sindroma, primenjivaće se za davanje terapije i kod onih pacijenata kod kojih je potrebna intravenska terapija, a pre svega kod najmlađih i najtežih bolesnika.

Terapija za retke bolesti, poput Hanterovog sindroma, kreće se i do milion dinara nedeljno.

Aleksinac.biz – tekst i foto: Dušan Stevanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *