Počeo „Nišvil“ spektakularnim nastupom pet džez orkestara

Nastupom Five Big Bend Summit, koji bi trebalo da postavi nezvanični svetski rekord u broju muzičara koji izvode jednu džez numeru, sinoć je počeo zvanični program jubilarnog, 25. Internacionalnog džez festivala Nišvil.

Na Earth and Sky stage-u nastupilo je, naime, oko stotinu muzičara koji čine big bendovi iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske, kao i jedan internacionalni big bend sa izvođačima iz Srbije, Italije i Albanije. Orkestrima je dirigovao Stjepko Gut, a oni su između ostalog izveli kompoziciju Duška Gojkovića “Nišville Jubilation”. Kao specijalni gost nastupio je proslavljeni pijanista Lari Vučković, ovogodišnji dobitnik nagrade Nišvila za životno delo.

Početak zvaničnog festivalskog programa obeležila je i dodela Nišvilove nagrade za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” kultnom američkom fank i soul džez saksofonisti Masiju Parkeru (Maceo Parker).

Pored sjajnog Parkera večeras su nastupili i Dejvid Marej (David Murray) sa lydian sound orchestra (SAD, Italija), Yossi Fine&Ben Aylon (Izrael), Jayus jazz (Srbija) i Dat brass (Velika Britanija).

Direktor Nišvila Ivan Blagojević prethodno je kazao da ovogodišnji festival ima do sada najači džez lajnap, pošto će se pred publikom naći najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5.

Jubilarni Nišvil traje od 2. do 11. avgusta i koncipiran je kao “festival festivala”- sa 300 različitih programa, među kojima je 117 koncerata, 104 filma, 21 pozorišna predstava, poetske večeri i promocije knjiga, izložbe likovnih umetnika, festivalski segment posvećen stripu i drugi sadržaji. Na 20 scena u Niškoj tvrđavi i oko nje nastrupa oko 1000 umetnika različitog profila.

Po tradiciji, svi programi su besplatni, izuzev koncerata u zvaničnom programu na Earth and Sky stejdžu.

Z.M. List Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *