Počinje masovno isključenje građana Niša sa daljinskog grejanja?

Odluka o masovnom isključenju građana sa daljinskog grejanja u Nišu, mogla bi biti doneta večeras na sastanku Upravnog odbora Udruženja predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih objekata.

Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja
Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja

Iako je udruženje još u osnivanju, već okuplja oko 40.000 građana, a predlog da se građani isključe sa grejanja pojavio se jer predstavnici gradske vlasti i Toplane nisu prihvatili njihove zahteve, među kojima su ključni smanjenje cene grejanja i kontrola komunalne politike od strane građana.

Upravni i Nadzorni odbor Udruženja doneli su odluku da na sastanku, kojem bi trebalo da prisustvuju predsednici skoro 400 skupština stanara u Nišu, predlože masovno isključenje sa Gradske toplane. Uz pomoć advokata Centra za zaštitu potrošača Forum pripremili smo formalne zahteve za isključenje koji će biti podeljeni predsednicima, a oni bi trebalo da ih umnože i podele stanarima. Ukoliko ovakva odluka dobije podršku, dogovorićemo dan kada će se građani Niša masovno okupiti ispred Gradske toplane, kako bi istovremeno predali zahteve – kaže za Danas član UO Udruženja Đokica Jovanović.

On naglašava da nedavna najava resornog gradskog većnika Miloša Banđura da će cena fiksnih troškova u računima za daljinsko grejanje uskoro biti smanjena za 30 odsto, ne predstavlja ispunjenje zahteva osiromašenih građana Niša, čiji su računi za grejanje poslednjih meseci, nakon uvođenja naplate po tarifnom sistemu, značajno porasli.

Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja

Po aktuelnoj gradskoj odluci, fiksni deo računa moraju da plaćaju čak i građani koji se isključe sa daljinskog grejanja, izuzev u slučajevima kada to učini čitav stambeni objekat, što je protivno Zakonu o zaštititi potrošača. Ali, gradskim funkcionerima i Toplani je jako važno da te fiksne troškove naplate u svakoj varijanti, jer oni čine značajniji deo računa i omogućavaju im opstanak. U varijabilnom delu računa je uglavnom cena energenta i energije, a uz fiksni deo pokriva pored ostalog njihove plate, osiguranje, provizije, poreze, takse, članarine… – kaže on.

Građani okupljeni oko ovog Udruženja su krajem marta zahtevali od nadležnih da cena daljinskog grejanja u Nišu bude niža za deset odsto u odnosu na onu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku subvencioniše gradski budžet. Zatražili su i da Gradsku toplanu vodi novi menadžment „koji će voditi poslovnu politiku prema tržišnim principima, koji podrazumevaju i kupovnu moć stanovništva, a ne prema arbitrarnim nalozima vladajućih partija“.

Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja

Na spisku njihovih zahteva bila je „obaveza“ Toplane da svim skupštinama stanara u gradu dostavi preciznu strukturu cene isporučene toplotne energije, podatke o broju i kvalifikacionoj strukturi zaposlenih, visini njihove prosečne zarade, kao i informaciju o tome ko su najveći dužnici. Među zahtevima je i formiranje gradskog Odbora za kontrolu poslovanja svih javnih preduzeća u kojem će biti i predstavnici građana.

Nezadovoljstvo Nišlija kulminiralo je nakon pristizanja februarskih računa za grejanje, koji su bili uvećani za 25 odsto u odnosu na januarske, tako da su često iznosili od 10.000 do 15.000 dinara. Takođe, onima koji na svojim radijatorima nisu hteli da ugrade individualne merače, grejanje je obračunavano po koeficijentu koji važi za maksimalnu temperaturu u stanu, te su njihovi računi za februar dostizali i 40.000 dinara. U Gradskoj toplani su, pak, ovakvo uvećanje računa obrazložili poskupljenjem gasa, koju od januara ove godine „reguliše“ tržište, a ne Ministarstvo za energetiku, kao u prethodnom periodu.

Zorica Miladinović, novinar lista „Danas“

5 Comments

 1. ljudi, ne odstupajmo pred ucenom! naterajmo gradsku vlast da nam dostavi tacne troskove, i fiksne i varijabilne,da se vidi struktura i iznosi u celini, pa da vidimo sta je i koliko je stvarno opravdano i da li ima nacina da se troskovi smanje.
  iskljucenje nije resenje. daljinsko grejanje je sadrzano u samom projektu stambenih zgrada. jednostavno iskljucenje i izmisljanje novih modela je ili tehnicki vrlo skupo ili zavaravanje na osnovu trenutne cene recimo struje.sta bismo radili ako se za par godina dosete da je struja kod nas „bagatela“ u odnosu na region-region , kol’ko god treba da je sirok pojam- opet alternativa-drva, ugalj? ili da cekamo globalno otopljenje-ako nas i to ne mimoidje!

 2. Danasnja vest je da je Maksimovic zaposlio ovih dana kriminologa. Oduzuje se partijskim drugovima koji i pored toga sto je ceo grad protiv njegovog bahatog ponasanja.Zato ga i cuvaju da uhlebljuje njihove lezilebovice o nasem trosku.Samo dolazi kraj, pa kada bude najuren, neka povede i te manekenke koje je primio.

 3. Moje pitanje je, da li je neko razmišljao o alternativi?
  Razume se, da sada u junu, dok su vrućine to nije bitno, ali vrlo brzo će doći i oktobar?
  Grejanje na struju, osim što je skuplje od centralnog, biće skoro pa nemoguće.
  Zna se stanje naših instalacija, ako se poveća broj TA peči, neće izdržati – pa, osim svih ovih muka, imaćemo još i restrikicije.

  1. Nislije zbog nesposobnog Perisica i Bandjura neznaju da li ce imati za hleb sutra.A sta ce biti 5 oktobra bice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *