Počinje obeležavanje gradske slave Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena

Obeležavanje gradske slave Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena, počinje danas Svetom liturgijom i parastosom čegarskim junacima kod spomenika Ćele kula, kao i ceremonijom obeležavanja Čegarske bitke. Proslava će trajati od 31. maja do 4. juna uz kulturni program i brojne manifestacije.

Večeras će na platou ispred Beogradske kapije u 21 sat prvi put u vreme slave biti izvedena opera „Toska“ Đakoma Pučinija. Tradicionalna manifestacija, „Plesom do znanja i zdravlja“ biće održana u subotu, 1. juna na stadionu „Čair“ u Nišu, kada će plesati oko 5.000 dece, vaspitača i medicinskih sestara.

„U nedelju u 17 sati u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene održaće se praznično bdenije uoči slave i Carsko veče kao i svečana slavska litija. Sveta arhijerejska liturgija održaće se na sam dan slave, a u 19:30 na arheološkom nalazištu Medijana i svečana akademija povodom gradske slave“ – kažu iz Grada.

Pripremljen je i kulturno umetnički program, nastup horova, dva koncerta, Ace Pejovića i Danice Crnogorčević, nastup folklornih ansambala i plesnih grupa, promenadni nastup Vojnog orkestra Niš Kopnene vojske. U okviru gradske slave održaće se i tradicionalno Palilulsko veče.

Uz brojne kulturne sadržaje, proslava će se završiti naučnim skupom „Niš-Vizantija“ na Univerzitetu 3. juna u 17:30 časova, nakon čega će u 19:30 časova na Arheološkom nalazištu „Medijana“ biti održana svečana akademija.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *