Počinje upis na fakultete Univerziteta u Nišu

Univerzitet u Nišu će ove godine upisati oko 3.100 studenata na budžetu. U odnosu na predhodnu godinu, nema velikih promena. Broj budžetskih mesta je na svim fakultetima isti kao i prošle godine, osim na Pravnom, gde je smanjen broj budžetskih mesta za 30, koja su prebačena Prirodno matematičkom fakultetu. Broj samofinansirajućih studenata se ove godine neće menjati.

Banovina-Bojan-Petrović-Keba
foto: Bojan Petrović Keba

Podnošenje dokumenata na gotovo svim fakultetima je od 22. do 24. juna, dok će prijemni ispiti biti obavljeni od 29. juna do 1. jula. I ove godine je studentima osim znanja potreban i novac. Roditelje budućih brucoša uglavnom interesuje koliko će zapravo koštati samo izlaženje na prijemni ispit, cena pripremne nastave i školarine.

Naknade za polaganje prijemnog ispita formiraju fakulteti. Pravni i Ekonomski polaganje prijemnog ispita naplaćuju 7.000 dinara, a Filozofski 6.000 dinara. Fakultet zaštite na radu je jedan od retkih koji oranizuje probni prijemni besplatno.

Na Ekonomskom fakultetu je pripremna nastava besplatna, a na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 1.000 dinara. Filozofski fakultet je skuplji, a pripremna nastava košta 7.000 dinara.
Cene školarina ostaju iste kao i prošle godine. Studiranje na Fakultetu umetnosti i Medicinskom je najskuplje i školarina je 120.000 dinara, a najjeftiniji su Mašinski i Tehnološki fakultet gde je cena školarine 45.000 dinara.

Budući studenti koji dolaze iz nekog drugog grada mogu da konkurišu za smeštaj u studentskom domu. U njima mogu stanovati studenti koji se finansiraju iz budžeta, a ako ostane slobodnih mesta i samofinansirajući studenti. Studentima prve godine za konkurisanje je bitan prosek iz srednje škole, a studentima ostalih godina prosek u toku studija. Pored proseka kao kriterijum za rangiranje se uzima i prihod po članu domaćinstva.

Marta S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *