Podići spomenik Ljubiši Samardžiću u Nišu

Gradski odbor Nove stranke u Nišu podneće inicijativu gradskoj upravi da se podigne spomenik nedavno preminulom Ljubiši Samardžiću. U ovoj stranci kažu da će se na taj način grad Niš, makar simbolično, odužiti svom sugrađaninu, glumcu koji je obeležio domaću kinematografiju, producentu i pre svega velikom humanisti.

foto: extra stars

Niš, kao grad sa pedesetdvogodišnjom tradicijom održavanja Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“, treba da odbrani svoje ime „grad glumaca“, upravo i na ovaj način – tako što će velikanima domaćeg glumišta počast odavati ne samo na sceni, već i van nje. Svake godine, gradonačelnik ključ grada Niša uručuje glumcima festivala. Ovaj put, neka izda i trajnu lokaciju za spomenik našem Smokiju, Roku, Šurdi, Lampašu… našem Ljubiši Samardžiću, navode u Novoj stranci.

Uz odobrenje Ljubišine porodice, predložićemo lokaciju za spomenik. Smatramo da to mora biti uže gradsko jezgro, ali konačni sud svakako ostavljamo struci. Verujemo da spomenik ne treba da ima lik običnog čoveka – jer Ljubiša to nije ni bio – već lik legende u akciji, kakvog ga pamtimo, dodaju u Novoj stranci.

Samardžić je rođen u Skoplju, ali je detinjstvo i dečaštvo proveo u Niškoj Banji i Nišu jer mu je otac bio zaposlen u rudniku u Jelašnici, nadomak Niša.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *